Varmepumpe til sommerhuset – derfor kan det betale sig

Danskerne er vilde med sommerhuse, og vi ser flere og flere der vælger at købe et sommerhus og tilbringe meget af sommeren eller weekender i huset.

Det er en nem måde at komme væk fra hjemmet på og slappe af, men stadig ikke så langt væk, at du ikke kan komme hjem i løbet af et par timer. Alt efter placeringen af sommerhuset selvfølgelig.

Er du en af dem, som også har et sommerhus eller overvejer at få det? Så skal du huske at se på, hvordan huset opvarmes. Der findes efterhånden mange forskellige typer af opvarmning til almindelige boliger og sommerhuse, herunder bl.a. el radiatorer, brændeovne og varmepumper. Sidstnævnte kigger vi nærmere på i denne artikel, hvor vi fortæller dig, hvorfor du med fordel kan installere en varmepumpe i dit sommerhus.

En varmepumpe er nem at installere

Der findes generelt set to typer af varmepumper; luft-til-vand og luft-til-luft. Den der er mest fordelagtig at anvende i et sommerhus er som oftest luft-til-luft. En sådan pumpe er nemlig meget lettere at installere end en luft-til-vand varmepumpe, da en installation af varmepumpe ikke tager særlig lang tid, når du vælger en professionel VVS-montør.

Du kan spare penge

Hvis du opvarmer dit sommerhus med almindelig elvarme, kan der være en hel del penge at spare, alt efter hvor dit sommerhus er beliggende, samt prisen for el. Som udgangspunkt vil det dog i de fleste tilfælde være billigere end ren elvarme i hele huset. Også selvom du skal supplere med el, når din varmepumpe er installeret.

Slipper for radiatorer

Hvis dit sommerhus ikke i forvejen er udstyret med radiatorer, så slipper du for disse, hvis du vælger en luft-til-luft varmepumpe. Udover at det er besværligt at skulle installere radiatorer, så slipper du også for besværet med indretningen, når møblerne skal placeres uden om en radiator. Det kan hurtigt blive træls med en sofa op ad en radiator.

Billigere end luft-til-vand varmepumpe

De fleste sommerhuse kan godt nøjes med en luft-til-luft varmepumpe, og det er en fordel, da denne er nemmere at installere og billigere i installation end en luft-til-vand pumpe. Du skal dog være opmærksom på, at en luft-til-luft varmepumpe ikke kan producere varmt vand, og derfor skal du stadig have en løsning til dette, hvis altså du gerne vil have varmt vand til dit bad, din opvask eller lign. Alternativt kan du supplere med el.

Overvej fordele og ulemper ved en varmepumpe

Når du skal købe et sommerhus, eller overveje en ny varmekilde til sommerhuset, så er det vigtigt, at du opvejer fordele og ulemper. Har du i forvejen el radiatorer eller brændeovn, kan en luft-til-luft varmepumpe være en god idé, da det kan spare dig for mange penge. Har du ikke nogen af delene i sommerhuset, kan du overveje at få en luft-til-vand varmepumpe installeret, da du dermed også kan få varmt vand. Det er en dyrere investering, men kan måske svare sig i det lange løb. Varmepumpen kan desuden holde dit sommerhus en fin temperatur hen over vinteren.

Inden du beslutter dig, er det altid en god idé at tage en professionel fagmand med på råd, da han dermed kan give dig den bedste løsning til lige præcis dit sommerhus. Han kan også fortælle dig, hvilken model der passer bedst til din families behov, så du får den rette størrelse og effektivitet til jeres forbrug.