Grillet kylling er ikke kun et hit på grillen, men kan også med stor succes tilberedes på en grillpande i køkkenet. Selvom vejret ikke lige indbyder til at hive grillen frem, kan du dermed sagtens nyde denne lækre ret alligevel.
Grillet kylling er kendt for sin saftige smag og sprøde skind, der netop gør det til en favorit hos både børn og voksne. Kylling er desuden en fremragende kilde til både protein, essentielle vitaminer og mineraler. Derudover har det et lavt fedtindhold, især hvis du vælger magre udskæringer som brystet eller fjerner skindet før tilberedning.
Der findes rigtig mange måder at tilberede kylling på, men desværre er de ikke alle sammen lige sunde. Derfor vil vi i denne artikel give dig tips og tricks til, hvordan du laver et sundt, nærende og farverigt måltid med grillet kylling, der vil glæde smagsløgene og styrke kroppens velvære.
Valg af den rette kylling
Det korrekte valg af kylling er fundamentet for din sunde grillet kyllingemiddag. Derfor er der nogle ting du bør overveje, når du skal finde den rette kylling til din kyllingeret.
Kvalitet over kvantitet
Det er altid en god idé at prioritere kvalitet over kvantitet, når det kommer til valg af kylling. Økologiske og fritgående kyllinger er ofte af højere kvalitet sammenlignet med konventionelle alternativer. De er opvokset under bedre forhold, og er fri for antibiotika og hormoner, hvilket gør dem til et sundere valg.
Magre udskæringer
Når du vælger kylling, er det værd at overveje de forskellige udskæringer. Kyllingebryst er en mager udskæring med lavt fedtindhold, mens kyllingelår og -vinger har et højere fedtindhold. Hvis du foretrækker de mere saftige og smagfulde lår, kan du vælge at fjerne skindet for at reducere fedtindholdet.
Fersk eller frossen?
Fersk kylling er ofte at foretrække, da denne har en tendens til at være saftigere og mere smagfuld. Dog kan frossen kylling også være et fint valg, især hvis den er blevet hurtigfrosset kort tid efter slagtningen for at bevare dens friskhed.
Marinering og krydring af kyllingen
Efter at have valgt den perfekte kylling, er næste skridt hen mod en sund og lækker middag at marinere og krydre kyllingen. Marinader fungerer som smagsforstærkere, og er samtidig med til at gøre kyllingen mere mør.
En god marinade indeholder en syre, som fx citronsaft, en olie og forskellige krydderier. Syren hjælper med at mørne kyllingen, mens olien hjælper med at transportere smagene ind i kødet. Ved at vælge ingredienser som olivenolie, frisk citronsaft, hvidløg, og urter, kan du skabe en lækker og sund marinade.
Når du skal marinere kyllingen, er det vigtigt, at du giver den tid til at marinere. Jo længere kyllingen marineres, jo mere intens og gennemtrængende bliver smagen. En god tommelfingerregel er at marinere kyllingen i mindst 30 minutter, men lad den gerne stå over natten i køleskabet for maksimal smag.
Du kan give din kylling endnu mere smag ved at give din kylling en lækker krydderiblanding. Det kan fx være en simpel salt og peber rub, men det kan også være en mere eksotisk krydderiblanding med en blanding af oregano, timian og paprika.
Tilberedning af din grillede kylling
Når du skal lave en ret med grillet kylling, er der forskellige tilberedningsmetoder du kan bruge.
Udendørsgrill
Intet slår den autentiske smag af kylling grillet på en grill. Hvis vejret tillader det, så tænd op i grillen og tilbered kyllingen på denne. Her kan du enten bruge en gasgrill eller en kulgrill alt efter, hvad du foretrækker.
Grillpande
Selvom en udendørsgrill ofte er at foretrække, når noget skal grilles, kan en grillpande være et godt alternativ. En grillpande kan ligesom en udendørsgrill give kyllingen de karakteristiske grillstriber og en lækker, ristet overflade. Husk at lade kyllingen hvile et par minutter før udskæring for at bevare saftigheden.
Sous vide
For dem, der søger perfektion, er sous vide-metoden værd at overveje. Ved at tilberede kyllingen i en sous vide ved lav temperatur over længere tid, opnår du en utrolig mør og saftig kylling. Efter kyllingen er blevet tilberedt i sous viden, kan du give den en hurtig grilning på en grillpande eller grill for at opnå den grillede overflade.
Vælg det rette tilbehør
Grillet kylling er naturligvis hovedelementet i retten, men derfor er det alligevel vigtigt at vælge det rette tilbehør. Tilbehøret spiller nemlig også en afgørende rolle for at skabe et velafbalanceret, ernæringsrigt og farverigt måltid. Herunder har vi samlet nogle muligheder for sundt tilbehør til din grillede kylling.
Grøntsagsspyd
Friske grøntsagsspyd er ikke kun farverige og attraktive, men også utroligt sunde. Vælg en vifte af grøntsager som peberfrugter, courgetter, champignoner og tomater, skær dem i store stykker, og grill dem sammen med kyllingen.
Fuldkornsprodukter
Udskift de traditionelle hvide kulhydrater med sundere fuldkornsvarianter. Fuldkornsris, quinoa eller bulgur er gode valg, der tilføjer en dejlig tekstur og er fyldt med fibre, der holder dig og børnene mæt i længere tid.
Friske salater
En sprød og frisk salat er altid en vinder. Overvej at blande forskellige slags salat med nogle friske urter, cherrytomater, agurker og en let vinaigrette. Du kan også eksperimentere med en varm salat ved at tilføje grillet eller stegte grøntsager.
Grønne bønner eller asparges
Grønne bønner eller asparges er også et sundt tilbehør, som komplementerer grillet kylling rigtig godt. Når du skal tilberede grønne bønner eller asparges, kan du enten vælge en hurtig dampning eller en let grillning. Begge dele smager rigtig lækkert, og passer godt til grillet kylling.