Guide: Engangsmundbind, stofmundbind eller visir – hvad skal du vælge?

De er endnu engang blevet en fast del af vores hverdag – mundbindene. Både i butikker og offentlig transport er de igen blevet et krav.

I butikkerne finder du både engangsmundbind, stofmundbind og visir. Og der er rigtig mange forskellige anbefalinger/krav til både mundbind og visir. Men hvad skal du så vælge? Hvad er billigst i længden og hvad beskytter bedst?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken type værnemiddel der beskytter bedst, så læs med her, hvor du kan blive klogere på de forskellige typer og anbefalinger.

Engangsmundbind

Engangsmundbind er, som navnet antyder, lavet til at blive brugt en enkelt gang, hvor du herefter smider det ud i skraldespanden. Et engangsmundbind er et kirurgisk mundbind og skal være CE mærket. Derudover er disse mundbind underlagt strenge krav fra Sundhedsstyrelsen af. Det betyder bl.a., at du har mulighed for at se på pakkerne med mundbind, hvor effektive de er. Engangsmundbind fås i forskellige typer, med forskellig beskyttelsesgrad. Der er hhv. type 1, type 2 og type 2R. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det nok at benytte type 1. Det vigtigste er, at du ser efter CE mærket.

Fordelen ved engangsmundbind er, at du ikke skal gemme på dem, indtil du kan vaske dem. Du kan blot smide dem ud efter endt brug. Samtidig har du et bevis på, hvor effektive de er i form af CE mærket og de strenge krav til dem.

Stofmundbind

Et stofmundbind er et mundbind lavet i stof. Da Sundhedsstyrelsen ikke har strenge krav til stofmundbind, er der andre anbefalinger til disse. Hvis du bruger stofmundbind er disse selvsagt genbrugelige, og dermed mere miljøvenlige. Disse mundbind skal dog vaskes på mindst 60 grader i vaskemaskinen, så du sikrer dig, at alle bakterier fjernes. Når du bruger stofmundbind, bør du desuden have flere på dig. På den måde kan du, ligesom med engangsmundbind, skifte til et nyt, når det andet er ved at være brugt/vådt/snavset.

Vælger du at bruge stofmundbind, bør du desuden være opmærksom på, at disse som minimum skal bestå af tre lag. Lagene skal være tætvævet, men du skal selvfølgelig stadig kunne trække vejret ved brug. Endvidere skal det, som med engangsmundbindet, sidde tæt til ansigtet.

Fordelen ved et stofmundbind er, at du er mere miljøbevidst, når du ikke smider en masse engangsprodukter ud. Derudover kan det være billigere for dig kun at skulle anskaffe nogle stykker, som bare kan vaskes, fremfor hele tiden at købe nye.

Visir

Et visir er et værnemiddel bestående af en gennemsigtig skærm i plastik med en rem sat fast. Denne rem kan du så montere rundt om hovedet, så skærmen dækker dit ansigt. Der findes både visir der dækker hele ansigtet, og andre der kun dækker mund og næse. Visir sidder ikke tæt til ansigtet, og skal derfor primært benyttes, hvor det er nødvendigt at se ansigtet, eller hvis du ikke kan benytte mundbind af en specifik årsag.

Hvilket værnemiddel skal du vælge?

Nu ved du lidt om de forskellige typer af værnemidler. Men ved du så, hvilket du skal vælge? Med engangsmundbind er du sikret en ordentlig kvalitet, hvilket du ikke er med stofmundbind. I modsætning til stofmundbind skal du heller ikke gå og huske på at vaske dem. Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du bruger CE mærket mundbind, hvilket er engangsmundbind.

Vælger du et stofmundbind, skal du blot være klar over, at der ikke er strenge regler til disse, og du kan dermed risikere at få fat i nogle, der ikke beskytter særlig godt. Til gengæld kan du spare penge og passe på miljøet samtidig, hvis du får fat i et ordentligt tre-lags mundbind.

Visir er et fint alternativ til mundbind, men må også betragtes som værende den type, der beskytter mindst, da de ikke sidder tæt. Derfor vil det være bedst at anvende mundbind frem for visir.

Det kan godt gå hen og være en smule forvirrende med alle de forskellige typer af værnemidler. Men i bund og grund handler det om, hvad du føler dig mest tryg ved. På apoteket online forhandles der både engangsmundbind, stofmundbind og visir. Derfor kan du nemt finde frem til et værnemiddel, du kan holde ud at have på i længere tid.