Sådan beskytter du dit barn mod coronavirus igennem hygiejne

Er du (også) en af de mange forældre, som har et hav af spørgsmål, vedrørende hvordan I bedst muligt beskytter jeres børn mod coronavirussen, der i øjeblikket hærger landet?

Og er du på samme tid også i panik over, at det stortset er umuligt at skaffe håndsprit, uanset om du leder i fysiske butikker eller på dit online apotek? Så bør du læse dette indlæg, som vil give dig svar på dine spørgsmål samt en opskrift på, hvordan du nemt og hurtigt kan lave din egen håndsprit.

Børn er ikke i særlig risiko

Ifølge Sundhedsstyrelsen er børn ikke i særlig risiko, når det kommer til coronavirus. Indtil videre har det vist sig, at børn oftest har et mildere sygdomsforløb og påvirkes mindre, hvis de smittes af COVID-19 end voksne. Dermed er børn altså ikke i særlig risiko, og du behøver derfor ikke tage særlige forholdsregler som forælder.

Dog kan børn i lige så høj grad være smittespredere, hvis det skulle ske, at de bliver syge. Derfor er det mindst lige så anbefalelsesværdigt, at børnene overholder de generelle hygiejneråd, så spredningen af smitten begrænses mest muligt.

De generelle råd til øget hygiejne, som du bør hjælpe dit barn med at følge, er: Nys eller host i dit ærme i stedet for i hænderne, begræns fysisk kontakt ved at undgå kram, kys og håndtryk og vask dine hænder hyppigt eller brug håndsprit.

Vær dog opmærksom på, at I som familie i hjemmet må gøre alt det I plejer, når det kommer til fysisk kontakt. Det er udelukkende i det offentlige rum, at dette skal begrænses.

God håndhygiejne er vejen fremvaske-haender

Netop det sidste punkt i de generelle hygiejneråd er vigtigt, at du sørger for, at dit barn overholder, da hyppig håndvask eller afspritning af hænderne er vigtigt for at beskytte dit barn og andre mod at blive smittet med coronavirus.

Både vand og sæbe samt håndsprit er effektivt til at fjerne de uønskede mikroorganismer, som dit barn får på hænderne i løbet af dagen. Om I vælger at bruge det ene eller det andet afhænger af situationen, da et hånddesinfektionsmiddel er praktisk, hvis I befinder jer langt fra en håndvask. Dog er det også vigtigt at være opmærksom på, at det er en nødvendighed med både vand og sæbe, hvis der er synligt snavs på hænderne, som børn ofte har. Dette kan spritten nemlig ikke fjerne.

I de fleste tilfælde er det derfor tilstrækkeligt at vaske dit barns hænder med vand og helst flydende sæbe, da et stykke håndsæbe ofte kan gemme på et væld af forskellige bakterier.

Sørg for grundig håndvask

Fordi at folk i disse tider hungrer efter håndsprit, som kan være rigtig svær at få fat på, giver flere og flere hjemmesider i øjeblikket opskrifter på hjemmelavet håndsprit. Disse bør du dog ikke benytte, da Miljøstyrelsen fraråder at lave sin egen håndsprit.

Dette gør de blandt andet ud fra betragtningen om, at der er risiko for, at ikke-professionelle får blandet de forskellige ingredienser i forkerte blandingsforhold eller benytter forkerte ingredienser. Dette kan resultere i, at man får lavet en for koncentreret blanding, der i værste fald kan resultere i bivirkninger som hudirritation, eller det der er værre.

På samme tid vil en forkert blanding også kunne resultere i, at produktet ikke er effektivt nok til at slå virus ihjel, hvilket dermed giver en falsk tryghed. Det bedste du og dit barn kan gøre for at holde den bedst mulige håndhygiejne er derfor at vaske jeres hænder hyppigt og grundigt.