Hvis man har prøvet at stoppe med at ryge, ved man godt, hvor svært det er. 8 ud af 10 rygere har forsøgt at stoppe med cigaretterne, men er ikke lykkes med det, og det fortæller meget om, hvor svært det er at stoppe igen, når man først er begyndt.
Selvom nogle måske vil sige, at det da bare handler om at lade være med at tage cigaretten i munden, så er det ikke så simpelt. Der er en række grunde til, at det er svært med at ryge, og den mest oplagte er nok, at man bliver afhængig af cigaretter.
Trangen til at ryge og til nikotin kan sammenlignes med trangen til heroin, hvis man er afhængig af det, og det er trods alt de færreste, der anfægter, hvor svært det ville være at lægge på hylden.
Afhængigheden af nikotin er ikke til at spøge med, og der er en række følgevirkninger af rygning, som betyder, at kroppen har svært ved at undvære det. Andre ting er måske snarere undskyldninger eller misforståelser, men det gør det jo ikke mindre svært at stoppe.
Nikotinprodukter hjælper til rygestoppet
Netop trangen til nikotin er en af grundene til, at nikotinprodukter kan hjælpe med et rygestop. Det er mærker som Nicorette, der har en række produkter til nikotinerstatning, som kan give rygeren noget af det nikotin, som kroppen føler, den har brug for.
Ved at udskifte kilden til nikotin, nemlig fra de meget skadelige cigaretter til det noget bedre alternativ fra eksempelvis Nicorette eller et af de andre mærker, stopper man mange skadelige stoffer fra at komme ind i kroppen.
Det er blevet påvist flere gange, hvor mange skadelige stoffer, der er i cigaretrøg, og dem skåner man altså kroppen for, når man stopper med at ryge.
Der ligger naturligvis også et arbejde i at trappe ud af nikotinen, men første skridt er at slippe af med den skadelige røg fra cigaretterne. Kroppen vil sandsynligvis også have mere overskud til at stoppe med nikotinen, hvis den først får lov til at slippe for de skadelige virkninger af røgen.
Læg en plan, ryd forhindringer og få hjælp og støtte
Noget af det mest effektive for et rygestop ligger faktisk inden selve rygestoppet. Det kan være en meget stor hjælp for en selv at lægge en plan for, hvordan rygestoppet kommer til at foregå. Det kan blandt andet hjælpe en med at forudse, hvad der vil opstå af udfordringer.
Hvis man planlægger at stoppe en mandag, kan man med en god plan sørge for, at lave mad i forvejen, så man ikke skal stresse over det, og at huset er ryddet op, så der er rart at være – eller man kan netop lade være med det, så man har noget at tage sig til, hvis man bliver rastløs.
DR har samlet 12 gode råd fra Stoplinien, som er værd at læse, hvis man gerne vil stoppe med at ryge, og ud over at lægge en plan og forberede sit rygestop lyder et råd også, at man skal fortælle om sit rygestop.
På den måde kan men nemlig føle et ansvar over for dem, man har fortalt det, men man kan også lettere spørge om hjælp, hvis man har brug for det.