Lægemangel er et varmt emne for tiden, og det er der god grund til. Der mangler læger rundt om i Danmark, men antallet af patienter er ikke faldende – det fører til situationer som den i Skjern, hvor et lægehus sender 1000 patienter over til andre læger. Det skriver både Jydske Vestkysten og TV MIDTVEST.
Det skyldes simpelthen arbejdspresset på lægerne i lægehuset, som de seneste 5 år har ledt efter en læge yderligere, som kunne sidde med i lægehuset og tage sig af patienter. Den søgen efter en ekstra læge har dog ikke båret frugt, og i samme periode har lægehuset fået omkring 100 nye patienter om året.
Så mange flere patienter uden at have held med at finde en ekstra læge til at tage sig af dem, har været for meget for lægerne, som har besluttet at afgive et såkaldt ydernummer. Det betyder altså et farvel til 1000 patienter, som skal kigge efter en ny læge.
Private klinikker træder til
Når ledige lægestillinger og -klinikker ikke kan besættes på traditionel vis, træder private virksomheder somme tider til. Det er set flere steder i løbet af de seneste år, og det kan sagtens ende med at blive tilfældet i Skjern, hvis udviklingen fortsætter.
Kommunen har pligt til at tilbyde borgerne lægehjælp, og selvom de 1000 patienter forhåbentlig kan finde en anden læge i nærheden, kan der komme flere til, som kan kalde på flere læger. Det åbner for virksomheder som Nordic Medicare, der driver en række klinikker rundt om i landet.
Nordic Medicare er en af de største spillere på dette marked, og de formidler også faste- og vikarstillinger inden for sundhedssektoren, og det kan hjælpe dem med at bemande klinikker, der ellers er svære for kommunerne selv at bemande.
Selvom det er en privat virksomhed, er ambitionerne hos Nordic Medicare ikke små – således er det et fokuspunkt for Nordic Medicare at bidrage til standarden af læger i Danmark, og det ses blandt andet i den pris, som uddeles af Nordic Medicare.
Lægerne er gamle og holder ikke evigt
Udfordringen med manglen på læger er ikke ny. Det kan blandt andet ses på, at lægerne generelt er gamle. Søren Pape Poulsen (K) skriver i en blog på TV2, at 58 postnumre har læger, der i gennemsnit er over 60 år gamle. De 58 postnumre huser 235.000 danskere, og lignende billeder findes mange andre steder i landet.
Disse læger har ofte haft deres praksis i mange år, og derfor er lægemanglen et problem, som er vokset sig større og større. Med en så høj gennemsnitsalder tyder det på, at problemet har sin oprindelse for en række år siden.
Udfordringerne med at rekruttere læger til at bestride almene praksisser og klinikker er store, og de er vigtige for at dække befolkningen ind med lægehjælp, som er tæt på dem. Ikke nok med at være tæt på befolkningen, men som pilen peger nu, ender det med at blive svært at dække befolkningen ind.
7 ud af 10 klinikker har lukket for tilgangen af patienter, og som eksemplet i Skjern fortæller, må nogle læger slippe patienter, og det er en uholdbar situation.