Kom forkølelsen i forkøbet med disse råd

De fleste bliver ramt af forkølelse et par gange om året. Heldigvis er forkølelse ufarligt, men kan være noget så irriterende. Selvom forkølelsessæsonen for alvor tager fat i efteråret og vintermånederne, er det stadig muligt at rende rundt med tilstoppet næse om sommeren. Alle kan rammes af forkølelse, men særligt småbørnsfamilier er kendt for at være ramt af snotnæser, så længe børnene går i institution. Forkølelse plejer altid ramme på det mest ubelejlige tidspunkt, såsom op til en ferie eller inden en større begivenhed. Heldigvis findes der gode råd og forbyggende midler, som måske kan forhindre dig i at blive ramt af forkølelse.

Værd at vide om forkølelse

Forkølelse er en virusinfektion i de øvre luftveje, som typisk varer omkring en uges tid. Infektionen kan ikke behandles, men symptomerne kan i stedet lindres ved hjælp af præparater. Forkølelse er smitsomt, og smitten sker ofte gennem hoste, nys og når der pudses næse. Viruspartiklerne overføres til den raske person gennem luftvejene. Kroppens immunforsvar aktiveres til at bekæmpe virusinfektionen og ”huske” denne form for virus. Hvert år dannes nye former for forkølelsesvirus, hvilket gør det svært for kroppens immunforsvar at følge med. Hver gang du udsættes for en ny forkølelsesvirus, kommer immunforsvaret nemlig på overarbejde.

De mest gængse symptomer på forkølelse er:

  • Tilstoppet næse og nedsat lugtesans
  • Løbende næse
  • Utilpashed i kroppen
  • Tendens til hurtigere at blive træt
  • Lettere hovedpine og trykken
  • Småhoste
  • Ondt i halsen og synkebesvær

Forbyg smitte med disse råd

Der findes mange forskellige måder at lindre symptomerne på ved enten at anvende præparater fra apoteket eller følge nogle af de gode gamle husråd.

God håndhygiejne: Noget du skal være særligt opmærksom på, når forkølelsessæsonen nærmer sig, er at huske den gode håndhygiejne. Vask dine hænder efter kontakt med andre mennesker, eller hvis du har rørt ved overflader i det offentlige rum eller på arbejdspladsen. Det er en god ide at supplere med en håndsprit i tasken og bilen, så du altid har tilgang til rene hænder.

Mundspray: ColdZyme er en forebyggende mundspray, som du kan anvende, når nogen i eksempelvis din familie eller omgangskreds, er blevet ramt af forkølelse. Mundsprayen indeholder naturlige enzymer, som går ind og danner en barriere mod virus, når den kommer i kontakt med huden og slimhinderne i munden. Sprayen mindsker risikoen for at udvikle forkølelse og forkorter samtidig forløbet, hvis du alligevel skulle gå hen og blive ramt.

forkølelse

Hold dig varm: Hvis du har en tendens til at fryse, særligt på fødderne, er du mere udsat for at rage en forkølelse til dig. Det gælder om at holde sig varm, når forkølelsessæsonen raser udenfor. Ifør dig en lun vamset sweater og nogle bløde uldsokker for at holde på varmen og undgå kolde fødder. Og glem ikke en varm kop te til de kolde morgener.

Vitaminer og naturlægemidler: Hvis du er småtspisende, eller ikke spiser varieret nok, kan du supplere din kost med vitaminer for at booste kroppens immunforsvar, så det bedre kan modstå virus og bakterier. Visse naturlægemidler har ligeledes vist at have en positiv effekt på aktiveringen af immunforsvaret, så kroppen hurtigere kan modstå virus.

Vær veludhvilet: Får du ikke tilstrækkeligt med søvn, er du mere tilbøjelig til at blive ramt af sygdom. Kroppen har brug for at restituere hver nat. Find ud af hvor mange timers søvn din krop har brug for og sørg for vidt muligt at følge din døgnrytme.