Sådan kommer du igennem efterårets forkølelse

Kalenderen viser, at efteråret for alvor er kommet, og selvom vejret tyder på flot solskinsvejr og temperaturer over 20 grader lidt endnu, kan vi formentlig snart vente os et vejrskifte, hvor sol og varme bliver skiftet ud med regn, blæst og kulde.

For mange betyder efteråret og det vejrskifte der følger med, at næsen begynder at løbe. Forkølelsen er på vej, og lige pludselig går hele familien rundt med løbende næser, uden at der er noget man kan gøre for at slippe udenom.

Men selvom det ikke er muligt at helbrede forkølelsen eller gøre sygdomsforløbet kortere, er der heldigvis flere ting du kan gøre for at lindre de symptomer, som du og din familie oplever, når I er blevet ramt af den trælse forkølelse. Læs om de forskellige faser i forkølelsen, og hvad du kan gøre for at lindre forkølelsen her.

De forskellige faser i en forkølelse

En forkølelse kommer meget tit langsomt snigende, og ofte er man et stykke inde i sygdomsforløbet, før man opdager, at man er blevet ramt af en forkølelse. En forkølelse varer typisk en uges tid eller lidt mere og kan opdeles i forskellige faser, hvor man mærker forskellige symptomer.

Forkølelsens 1. fase

I første fase viser forkølelsen sig typisk med symptomer som ømhed i halsen, let feber og utilpashed. Ved ondt i halsen kan man også opleve besvær med at synke. Denne fase varer i ca. 1-2 dage.

Forkølelsens 2. fase

I anden fase af forkølelsen vil du opleve at få nyseanfald. Næsen er tilstoppet og begynder samtidig at løbe med et vandigt, gennemsigtigt snot. Udover en løbende og tilstoppet næse vil du også opleve, at du hoster, har hovedpine samt føler en træthed og generel utilpashed i kroppen. I denne fase er forkølelsen værst, og symptomerne meget fremherskende. Denne fase varer ca. 3-4 dage.

Forkølelsens 3. fase

I forkølelsens tredje fase bliver snottet mere gulligt og tykt, hvilket skyldes, at immunforsvaret forsøger at bekæmpe forkølelsen i slimhinderne. Derudover kan man have svært ved at trække vejret, da slimhinderne i næsen hæver op.

Efter omkring en uge er symptomerne så godt som forsvundet, og forkølelsen er ovre. Der kan dog godt gå et par dage, før du føler dig helt ovenpå igen, og nogle oplever også fortsat en smule træthed i et par dage efter.

Symptomer på forkoelelse

Forkølelse kan lindres med hjælpemidler

En forkølelse går over af sig selv med tiden, og kan derfor heller ikke afhjælpes eller forkortes. Når du er blevet ramt af en forkølelsesvirus, må du derfor være forberedt på at være syg i en uges tid indtil forkølelsen er ovre.

Der er dog flere slags hjælpemidler, som du kan bruge for at lindre og mindske symptomerne og gøre sygdomsperioden lidt mindre uudholdelig. På et online apotek kan du finde et stort udvalg af midler, der kan hjælpe med at lindre de forskellige symptomer under forkølelsen.

Herunder har vi kort opremset nogle af de hjælpemidler, der kan være gode at have ved hånden, når du er forkølet.

Paracetamol til feber og hovedpine

Under en forkølelse er der mange der oplever at få let feber og/eller ondt i hovedet. Her kan det derfor være en hjælp at tage smertestillende piller som fx panodiler, pamoler og lignende. Disse indeholder paracetamol, der virker febernedsættende og kan være med til at mindske smerter såsom hovedpine.

Næsespray eller næsedråber til næsen

Når man er forkølet, vil næsen typisk være stoppet til og skiftevis begynde at løbe. En næsespray eller næsedråber kan her være med til at lindre forkølelsen, afhjælpe en tilstoppet næse, mindske hævelsen i næsens slimhinder og hjælpe med at skabe mere luft til næsen.

Mundspray, hostesaft eller halstabletter til halsen

Både mundspray, halstabletter og hostesaft er gode hjælpemidler, som kan være med til at lindre irritation og ømhed i halsen samt afhjælpe hoste. Hvilken af disse du skal vælge afhænger af dine præferencer, samt hvorvidt du blot har ondt i halsen, eller du også hoster. Her er det desuden vigtigt at være opmærksom på, at der kan være forskel på, om de enkelte midler er til tør hoste eller hoste med slim. Nogle typer hostesaft kan dog også anvendes til begge dele.

Andre gode råd

Når du er syg med en forkølelse er det vigtigt at drikke godt med væske og undgå stress. Et andet godt råd når du eller en i din familie er blevet ramt af en forkølelsesvirus, er at sørge for at give kroppen hvile. For at undgå at smitte andre i familien er det desuden en god idé at huske at vaske hænder og bruge håndsprit ofte, og særligt når forkølelsen er værst, og du har brug for at pudse næse ofte.