Løbende næse, tør hoste og ondt i halsen er vist alle symptomer, de fleste af os har oplevet på et eller andet tidspunkt i vores liv. Efterhånden som de lune sommeraftener og sommertiden går på hæld, står efteråret og vinteren for døren med frost der bider os i næsen.
Det er nemlig i vinterhalvåret, at vi er mere udsatte for at blive ramt af forskellige vira, som f.eks. forkølelse eller influenza.
Forkølelse eller influenza?
Men hvad er er det så lige, der er forskellen på en forkølelse eller en influenza? Ofte kan symptomerne på de to sygdomme minde meget om hinanden, hvorfor det kan være svært at vurdere, hvorledes der er tale om en mild forkølelse eller en omgang influenza. Sidstnævnte indebærer dog andre symptomer end en tilstoppet næse og hoste, der bl.a. er karakteristisk ved en forkølelse, herunder:
- Feber
- Hovedpine
- Træthed
- Muskelsmerter
En forkølelse vil som udgangspunkt gå over efter en lille uges tid og ikke være særligt udmattende for hverken børn eller voksne. Influenzavirus er, derimod, et lidt hårdere virusangreb på kroppen, og selvom denne oftest også kun varer en uges tid, vil børn ofte være trætte efter virussen er gået over.
Skal jeg, eller mit barn, blive hjemme?
Da børn har et mindre udviklet immunforsvar end voksne, bliver de oftere smittet med forkølelse eller andre sygdomme. Om vinteren, hvor børn er mere indenfor i daginstitutionerne, er risikoen for virus dermed ekstra stor, og det kan være svært helt at undgå, at børnene tager smitten fra børnehaven eller vuggestuen med sig hjem til familien.
Så, hvad gør du, når du eller dit barn oplever løbende næse, hoste og ondt i halsen en travl mandag morgen? Skal du blive hjemme, eller kan du sende barnet i institution? Når det drejer sig om, hvorvidt du eller dit barn er frisk nok til at tage afsted på arbejde eller i institution, er det vigtigt at se på den overordnede sygdomstilstand. Der er ingen grund til at smitte kolleger eller andre børn, hvis dette kan undgås.
Den gyldne regel til at vurdere, om du skal blive hjemme fra arbejde, eller barnet skal blive hjemme fra institution, er at se på om der er feber eller muskelsmerter/almen utilpashed. Hvis du har feber eller anden utilpashed, er det en god ide at blive hjemme, eller at holde barnet hjemme, indtil der ikke er mere feber i kroppen. Undgå desuden for meget kontakt til den smittede, så andre i husstanden ikke også bliver smittet og risikerer at smitte kolleger og lign. Ved en almindelig forkølelse kan du godt tillade dig at sende barnet afsted eller selv tage af sted på arbejde.
Et sundt familieliv – uden sygdom
Helt at undgå sygdom i familien kan være en ret umulig opgave, og især, hvis du har børn i institution. Derudover så muterer både forkølelses- og influenzavirus konstant, og dermed kan vi sagtens opleve at blive smittet med disse vira mere en én gang i løbet af en sæson.
Du kan dog gøre dit for at holde snuen for døren og forebygge så godt som muligt, bl.a. ved at:
- Udvise god håndhygiejne
- Hoste og nyse i engangslommetørklæder, eller om nødvendigt i ærmet
- Holde afstand til smittede personer
- Blive hjemme ved feber og utilpashed
- Benytte almindelige værnemidler såsom engangslommeletter og næsespray mod de mest almindelige symptomer på forkælelse eller influenza