Gode råd til en sund mave – sådan undgår du maveproblemer

Rigtig mange danskere oplever jævnligt problemer med maven og ubehag eller gener i forbindelse med afføringen. Det kan for eksempel være problemer med træg mave eller diarré. Problemer med maven og tarmen kan være rigtig ubehageligt og skyldes mange forskellige årsager, herunder blandt andet sygdom, allergi eller lægemidler.

Oplever du pludseligt at få gener og ubehag i forbindelse med afføringen, og har du hverken ændret i din kost eller i din livsstil, kan det være en god idé at kontakte en læge for at få det undersøgt nærmere.

Mange oplever derimod også at få problemer i maven og tarmen, hvis de for eksempel har spist meget fed julemad, eller hvis ikke de sørger for at gå på toilettet, når de skal. Har du diarré eller forstoppelse, og skyldes dine maveproblemer en usund kost eller en usund livsstil, er der flere ting du kan gøre for at afhjælpe problemet. Læs dem herunder.

4 gode råd til forstoppelse

Op til hver 5. dansker oplever problemer med forstoppelse, og det er derfor et meget almindeligt problem. Forstoppelse kan skyldes mange forskellige årsager, herunder blandt andet for fed eller krydret mad, for lidt fysisk aktivitet, for få fibre i kosten eller for meget kaffe. Mange gange kan forstoppelse derfor også afhjælpes gennem en ændring i kost eller livsstil.

Spis en sund kost med masser af fibre

Har du forstoppelse, kan det være en hjælp at ændre din kost. Sørg for at spise en sund og fiberrig kost bestående af frugt, grøntsager og grove kornprodukter. Fibrene er med til at stimulere tyktarmen, så afføringen bliver blødere, hvilket kan hjælpe mod forstoppelse. Det er desuden vigtigt at drikke masser af væske, da vand og anden væske ligeledes har en gavnlig virkning på afføringen.

Gå på toilettet regelmæssigt

For at afhjælpe og forebygge forstoppelse er det vigtigt, at du går på toilettet regelmæssigt og sørger for at afsætte tilstrækkeligt med tid til at gå på toilettet. Her kan det være en god idé at gøre toiletbesøget til en vane, hvor du fx afsætter et bestemt tidspunkt hver dag til at gå på toilettet.

Vær fysisk aktiv

Fysisk aktivitet kan også have en gavnlig virkning på forstoppelse, da det er med til at stimulere tarmaktiviteten. Derfor bør du som minimum være fysisk aktiv i 30 minutter hver dag.

Kvinde-gaar-tur-med-hund

Tag lægemidler

Hvis ikke det hjælper at ændre i kosten, dyrke mere motion eller skabe bedre toiletvaner, kan det også være en mulighed at tage lægemidler, som kan hjælpe mod forstoppelsen. Der findes mange forskellige lægemidler mod forstoppelse, og det kan derfor være en god idé at tage på apoteket eller kontakte personalet på et online apotek for at få den rette vejledning.

3 gode råd til diarré

Ligesom der er rigtig mange der oplever problemer med forstoppelse, er der også rigtig mange der døjer med diarré. Diarré kan blandt andet skyldes virus, bakterier, hormonelle forandringer, irritabel tyktarm og stress. Oftest er det ikke farligt at have diarré, men det kan være både generende og ubehageligt. Derfor kan det også være nødvendigt at behandle diarréen.

Tag et stoppende lægemiddel

Har du diarré, er det en god idé at tage et stoppende middel så hurtigt som muligt. Hvis ikke diarré behandles, kan du risikere, at det tager noget tid, før det går over af sig selv. I den tid vil kroppen miste væske og vigtige næringsstoffer. Det kan derfor være en god idé at tage et lægemiddel som for eksempel Imodium, der er et stoppende middel mod diarré.

Drik rigeligt med væske

Når man har diarré, taber kroppen som nævnt meget væske. Det er derfor vigtigt at opretholde væskebalancen ved at drikke masser af væske. Drik desuden gerne væske med kulhydrater som juice eller saft eller væske med salt som suppe. På den måde kan du nemlig tilføre kroppen den nødvendige mængde salt og sukker. Du kan også købe væskeerstatning på apoteket, som er velegnet til indtagelse ved diarré eller opkast.

Spis små måltider

Har du diarré, er det en god idé at spise så normalt som muligt. Dog kan det være en god idé at spise flere små måltider i stedet for få store måltider i løbet af en dag. På den måde overbelaster du ikke maven for meget. Det kan desuden være en god idé at undgå mælk til dine måltider – i hvert fald indtil afføringen er normal igen.