Døjer du med diarré? Få gode råd mod diarré

For rigtig mange danskere er diarré og tynd mave et vedvarende problem, som ikke kun forekommer i forbindelse med rejseaktivitet, men som opstår flere gange månedligt. Der kan være flere årsager til, at man får diarré. Herunder er virus, maveinfektion på grund af bakterier, stress, brug af visse typer medicin, irritabel tyktarm samt hormonelle forandringer nogle af de væsentligste årsager til, at man får diarré. Hos børn er virus og maveinfektion de hyppigste årsager til diarré.

Diarré er løs og vandig afføring mere end 3 gange dagligt og kan være yderst ubehageligt og smertefuldt. Samtidig kan diarré også være belastende i hverdagen og medvirkende til væsketab og i værste fald dehydrering.

Hvis du selv eller en i din familie hører til en af de uheldige, der ofte døjer med diarré, kan det være en god idé at læse videre. Her giver vi dig nemlig gode råd mod diarré, som kan være nyttige at huske på, næste gang at maven driller, og det ikke kan gå hurtigt nok med at komme på toilettet.

6 gode råd til når du har diarré

Herunder har vi samlet 6 gode råd til, hvad du skal gøre, når uheldet er ude, og du har fået diarré.

Få masser af væske

Når du har diarré, mister kroppen en masse væske. Det er derfor vigtigt at sørge for at få rigeligt at drikke, når du har diarré, så du undgår væsketab og dehydrering. Særligt små børn og ældre har brug for af få masser af væske for at undgå væsketab. Sørg derfor for at drikke rigeligt med vand, saftevand eller fortyndet juice eller sodavand.

vaeske-til-diarré

Indtag væskeerstatning

Ved diarré kan det desuden være særligt nyttigt at indtage væskeerstatning til at genoprette salt- og væskebalancen i kroppen. Væskeerstatninger kan fås på apoteket, men du kan også lave din egen væskeerstatning ved at blande 1 liter kogt vand med 6-8 tsk. sukker og 0,5-1 tsk. salt.

Spis mange små måltider

Store mængder mad, som indtages på én gang, kan være svært for den svækkede mave at fordøje, når man har diarré. Det kan derfor være gavnligt for din mave, hvis du i stedet spiser mange små måltider i løbet af dagen. Det gør det nemmere for maven at fordøje maden og holder desuden maven i gang.

Indtag midler mod diarré

Diarré går i de fleste tilfælde over af sig selv. Alligevel kan det være en fordel at gøre brug af lægemidler mod diarré, der hjælper med at hæmme tarmens bevægelser og stopper diarré. Tag gerne lægemidlet mod diarré så snart du oplever de første tegn på diarré. På den måde undgår du for meget væsketab og ubehagelig og smertefuld diarré i længere tid.

Sørg for god hygiejne

Diarré kan være meget smitsomt, hvis det skyldes en virus. Det er derfor vigtigt at sørge for at have en god håndhygiejne og vaske hænder efter hvert toiletbesøg, før du laver mad, og inden du skal spise. En generelt god hygiejne i køkkenet og på badeværelset kan desuden også være med til at forebygge diarré i fremtiden.

Gå til lægen hvis…

Varer din diarré i mere end 1-2 uger, er det vigtigt, at du søger læge. Derudover er det vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du eller dit barn udover diarré også oplever blod i afføringen, feber, stærke mavesmerter, sløvhed og dehydrering.