Vandbesparende tips: Sådan sparer du på vandforbruget i hjemmet

Vand er en af vores mest værdifulde ressourcer, og alligevel er det ofte noget, som vi tager for givet. Har du en høj vandregning, kan det dog være en god idé at undersøge, hvad du kan gøre for at spare på vandet. Ved at lave små ændringer for at reducere vandforbruget, kan du nemlig både være med til at beskytte denne vigtige ressource og samtidig spare penge.

Selvom energikrisen er overstået for nu, er der fortsat mange børnefamilier, som har behov for at spare i deres økonomi for at få dagligdagen til at fungere. En måde at spare penge på, kan være ved at foretage nogle vandbesparende tiltag – særligt hvis din vandregning i forvejen ligger i den høje ende.

Herunder giver vi dig nogle praktiske vandbesparende tips, der kan hjælpe dig med at spare på vandet i dit hjem og reducere vandregningen.

Vandbesparende armaturer

Moderne vandbesparende armaturer som for eksempel armaturer med flowbegrænser eller et berøringsfrit armatur med sensor kan hjælpe dig med at reducere dit vandforbrug uden at gå på kompromis med komforten. Disse armaturer er designet til at begrænse vandstrømmen, hvilket kan resultere i betydelige besparelser over tid. Hos Byens VVS kan du få hjælp til installation af vandbesparende armaturer.

Du kan også vælge at investere i vandbesparende brusehoveder, hvis du gerne vil spare på vandforbruget flere steder ved hjælp af nyere teknologi.

Vandbesparende toilet

Foruden vandbesparende armaturer og brusehoved kan du også vælge at investere i et vandbesparende toilet. Ældre toiletmodeller bruger en betydelig mængde vand pr. skyl. Ved at opgradere til et nyere, vandbesparende toilet kan du forbruge omkring 50% mindre vand og dermed reducere dit vandforbrug betydeligt.

vandbesparende toilet

Vaskemaskiner og opvaskemaskiner

Ved at bruge dine husholdningsapparater effektivt, kan du også minimere vandforbruget, når du bruger disse. Vent blandt andet med at køre vaskemaskinen og opvaskemaskinen, til de er fyldt op, og vælg et program, der ikke bruger så meget vand. Har du en moderne vaskemaskine eller opvaskemaskine kan du for eksempel vælge at bruge et miljøvenligt program.

Ændring af vandforbrugsvaner

Små ændringer i dine daglige vaner kan også hjælpe med at reducere dit vandforbrug. Det kan for eksempel være at tage kortere brusebade og huske at slukke for vandet, når du sæber dig ind i badet, børster tænder og smører hænderne ind i sæbe i forbindelse med håndvask.

Der forbruges rigtig meget vand, når hele familien skal i bad. Overvej derfor også at skrue lidt ned for badetiden og tag kortere bade. Dette kan nemlig også hjælpe med at spare på vandregningen.

Vand i køleskabet

I de varme sommermåneder er det særligt rart at slukke tørsten i koldt vand, men det kan tage sin tid at få vandet i vandhanen til at blive koldt. I stedet for at lade vandet løbe for at få vandet koldt og dermed spilde en masse vand, kan det være en bedre idé at fylde en karaffel eller kande med vand og stille i køleskabet. På den måde har du altid koldt vand ved hånden, uden at du behøver spilde en masse vand.

Regnvandstønde

En anden måde du kan spare på vandet på, er ved at opsætte en regnvandstønde, der kan opsamle vand fra tagrenden på regnfulde dage. Det vand som opsamles, kan du bruge til blandt andet at vande dine blomster og planter, pudse vinduer, til at skylle ud i toilettet eller til bilvask. Når du bruger vand fra din regnvandsbeholder til disse ting, sparer du på dit vandforbrug. Undgå dog at bruge vandet til vask af tøj og lignende, medmindre du renser vandet først.