Sådan får du bugt med oppustet mave

Det er de færreste, der ikke kender til at have luft i maven. Selvom det kan være flovt og pinligt at en prut med lugt og lyd kommer snigende, er luft i maven og trangen til at prutte eller bøvse helt almindeligt og naturligt hos alle mennesker. Faktisk prutter vi i gennemsnit mere end 10 gange om dagen.

Det kan dog være rigtig irriterende at have luft i maven, særligt når trangen til at prutte og bøvse ofte melder sig, når vi er blandt andre mennesker – til et vigtigt møde, i bussen eller i toget.

Selvom alle mennesker får luft i maven, er der dog nogle, der døjer mere med luft i maven end andre. Denne luft kan give både oppustethed og ballonmave, der kan være meget generende og smertefuldt, og som gør, at du kan blive nødt til at knappe bukserne op sidst på dagen. Men med nogle få tips, kan du slippe af med den generende luft og oppustetheden og skabe mere balance i din mave og i din hverdag.

Hvorfor får man luft i maven

Der kan være flere årsager til, at man får luft i maven og oppustet mave. Når vi spiser, synker vi naturligt noget luft, som kan sive ned i maven og tarmene og genopstå som bøvser eller prutter. Dårlige toiletvaner, for lidt motion, for få fibre og en stresset hverdag kan samtidig være nogle af årsagerne til, at din mave er oppustet, og du får luft i maven.

Derudover er der også nogle madvarer, der kan være medvirkende til, at man får mere luft i maven:

  • Fed mad
  • Bønner
  • Ærter
  • Løg
  • Kål
  • Tyggegummi
  • Sukkerfrit slik
  • Kulsyreholdige drikke

Endeligt kan der også være en sidste grund til, at man har meget luft i maven. Lider du af irritabel tyktarm, eller er du intolerant overfor gluten eller laktose, er du i øget risiko for at få luftgener i maven.

Det kan derfor være nødvendigt at opsøge læge, hvis du har mistanke om dette. Særligt, hvis du har meget generende og langvarige mavesmerter, eller hvis din luft i maven er så generende, at den spænder ben for din hverdag, bør du kontakte lægen.

luft-i-maven

Sådan kan du afhjælpe luft i maven

Der er mange måder, du kan slippe af med den irriterende luft i maven på. Ved at spise mindre og langsomt, og undgå de fødevarer, der er de største syndere i forhold til luft i maven, kan du nedsætte risikoen får at maveluft

få den generende luft i maven.

Derudover er det vigtigt, at du går på toilettet, når du skal. Selvom du måske ikke har lyst til at gå på toilettet foran kollegaerne på arbejdet, bør du gå på toilettet, når du føler trang.

Regelmæssig motion kan også være rigtig gavnligt for en oppustet mave. Når du dyrker motion og er aktiv, kan luften bedre slippe ud. Derfor er det vigtigt at du rør dig – også selvom du er på arbejde. Ved at tage trapperne til frokost, løbe eller gå en tur rundt om bygningen eller tage et par pauser i løbet af dagen til at stå op og strække ud, kan du få rørt din krop, mens du er på arbejde. Har du et stillesiddende job, vil din krop desuden takke dig, hvis du bare bruger nogle minutter i løbet af dagen på at røre dig.

Endeligt, er det vigtigt, at du afstresser. Når du er stresset, er din krop hele tiden på spidsen, og det kan give både oppustethed og forstoppelse. Det er derfor vigtigt, at du slapper af, stresser af og kobler fra i løbet af dagen.

Slip af med oppustethed gennem din kost

Hvis du allerede har forsøgt dig med at undgå de madvarer, der typisk kan give luft i maven, og du har trænet igennem og slappet af, kan det være, at du skal forsøge dig med at indtage mad, der er godt for din mave, og som kan hjælpe dig af med luften i maven.

Spis gerne sunde madvarer som havregryn, yoghurt, bær, banan, citrusfrugter og rodfrugter. Disse kan hjælpe, hvis du lider af oppustethed og meget luft i maven. Er du laktoseintolerant skal du dog selvfølgelig ikke putte mælk på din havregryn eller spise yoghurt.

En anden løsning kan være at supplere din daglige kost med piller mod oppustet mave. Duolac er et kosttilskud indeholdende mælkesyrebakterier, der hjælper dig til en bedre fordøjelse og balance i maven og tarmene.