Kosttilskud til børn

Alle forældre vil deres barn det bedste – også ernæringsmæssigt. Der findes et hav af kosttilskud, som er rettet mod børn, og det kan ofte være svært at finde rundt i, hvad ens barn har behov for.

Her får du en række tips til, hvad kosttilskud er, hvad dit barns behov er og hvad du skal være opmærksom på, inden du køber dig fattig i kosttilskud.

Hvad er kosttilskud?

Kosttilskud er et supplement til din daglige kost og må derfor ikke forveksles med et måltid for sig. Kosttilskud kan ikke sammenlignes med lægemidler eller naturlægemidler, men skal ses som en koncentreret kilde til næringsstoffer, som enten har en fysiologisk eller ernæringsmæssig virkning. Indholdet i kosttilskud består som oftest af vitaminer og mineraler, men kan i nogle tilfælde også indeholde plantestoffer og fedtsyrer.

Der findes en lang række kosttilskud, som kommer i enten pilleformat, pulver, mikstur eller kapsler. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og voksne i alderen 4 – 70 år tager et tilskud af D-vitamin på 5 – 10 mikrogram i vinterhalvåret, da store dele af den danske befolkningsgruppe er i underskud af D-vitamin.

Særligt udsatte grupper har behov for kosttilskud

Udover D-vitamin behøver du som sund og rask person ikke at indtage kosttilskud. Men der er særlige befolkningsgrupper, som er mere udsatte end andre og disse kan have gavn af kosttilskud.

  • Gravide og ammende (og kvinder som ønsker at blive gravide).
  • Spædbørn og småbørn.
  • Børn og ældre.
  • Personer som ikke opholder sig i solen eller går tildækket.
  • Børn som har mælkeallergi.

Alt efter hvilken gruppe du tilhører, vil det kun være gavnligt at supplere din kost med vitaminer og mineraler, så du ikke kommer i underskud.

kosttilskud børn

Hvilke kosttilskud skal jeg give mit barn?

Som oftest kan du kigge på dit barns kost. Hvor meget og hvor varieret spiser han? Følger I de officielle kostråd om en sund og nærende kost? Hvis du kan sætte flueben ved en sund og varieret kost og et altspisende barn, har dit barn formentligt ikke brug for ekstra tilskud af vitaminer og mineraler. Er barnet småtspisende, kan du supplere med en børnevitaminpille, som indeholder den rette dosis for børn. Spædbørn har brug for et særligt tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram fra når de er 2 uger gamle til de er 4 år gamle. D-vitaminet gives i dråbeform direkte i munden ved hjælp af en ske eller pipette. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn over 4 år, som enten er mørk i huden, går tildækket i tøj om sommeren eller opholder sig meget indendørs, får et tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram.

Det er vigtigt at placere vitaminerne uden for børns rækkevidde for at undgå en overdosering og eventuelt forgiftning. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, og om han er i underskud af vitaminer og mineraler, kan du altid kontakte din læge og få et tjek.

Køb af kosttilskud på nettet

Hvis du køber kosttilskud over nettet, er det vigtigt at overveje, om siden virker troværdig. Hvis du køber fra en udenlandsk side, er du ikke altid garanteret et sundt og godkendt produkt, som er fremstillet under ordentlige forhold. I værste fald kan kosttilskuddet være direkte sundhedsskadeligt for dit helbred. Som en tommelfingerregel vælg altid en dansk udbyder, der har kontaktoplysningerne i orden og eventuelt er godkendt med E-mærket for sikker handel.