Det skal du spise, når du er gravid

Er du gravid, er der mange hormoner og ændringer i kroppen, som fortsætter hele graviditeten igennem. Din krop bærer et nyt liv, og til det skal den bruge de nødvendige næringsstoffer, så din lille baby udvikler sig, som den skal.

I denne artikel har vi derfor samlet en række gode råd til dig, så du ved, hvad du bør spise under din graviditet, samt hvilke kosttilskud du kan eller bør supplere med, når du venter dig.

Spis sundt og varieret

At spise sundt er noget, vi bør gøre hele tiden, men særligt som gravid er det vigtigt, at du spiser fornuftigt. Det betyder bl.a. at du helst skal spise rigeligt med grøntsager, fuldkorn og fisk. Du bør holde dig fra store rovfisk, som eks. helleflynder og tun, da disse har et højt indhold af kviksølv. Af grøntsager skal du spise alt det, du har lyst til. Spiser du de grove af slagsen får du dog en større mæthedsfornemmelse og spiser dermed mindre af andet mad. Du bør holde dig til fuldkornsprodukter som eks. fuldkornspasta- og ris, rugbrød eller groft brød og lign.

Du bør ligeledes spise med jævne mellemrum og ikke vente for længe mellem dine måltider. Det kan både gavne dig, hvis du har kvalme, men det hjælper dig også til at holde den sunde linje, fordi du har et stabilt blodsukker i løbet af dagen, som mindsker snacking af søde sager.

Mange tror, at de skal spise for to, men dette er ikke tilfældet. Sørg blot for at spise sund og mættende mad, så har du sikret dig alle de gode vitaminer, der er behov for til din baby.

Undgå for mange søde sager

Helt at undgå de søde sager som eks. kage, slik og chips er ikke lige nemt for alle gravide. Særligt ikke, hvis du har en stor trang til søde sager i forvejen. Men som gravid er det vigtigt at du tænker over kosten, da denne påvirker din baby. Du får ikke nogen gavn af at spise kage og slik hele tiden, da dette ikke giver nogen som helst næring til din baby, som den jo har brug for. Spis derfor de søde sager med måde. Når du begrænser indtaget af søde sager, mindsker du samtidig risikoen for at øge din vægt for meget i løbet af graviditeten.

Kosttilskud til gravid

gravid kosttilskudHvis du er gravid, er det som nævnt rigtig vigtigt at spise en fornuftig og sund kost, da dette kan påvirke dit barns udvikling. Men udover at spise sundt i graviditeten er det også ret vigtigt, at du sørger for at få de rette kosttilskud til gravide. Et kosttilskud til gravid er ydermere med til at bidrage med babyens udvikling, og det anbefales derfor at tage en række forskellige kosttilskud. Disse inkluderer bl.a. folinsyre, jern, D-vitamin og kalk.

Folinsyre er et B-vitamin, som er med til at danne cellerne hos din baby og dermed undgå misdannelser. Husk at tage folinsyre på 400 mikrogram 3 mdr. før du planlægger at blive gravid til og med det tredje trimester.

Jern er vigtigt for kroppen, når du er gravid, og derfor skal du også huske at tage et dagligt tilskud af dette. Du bør som udgangspunkt tage ca. 50 mg. i løbet af graviditeten, startende fra din 10. uge.

Både D-vitamin og kalk er vigtige vitaminer, når du er gravid. Det skyldes, at begge vitaminer er med til at danne knoglerne hos din baby. Får du for lidt D-vitamin kan det give indlæringsproblemer hos dit kommende barn. Du kan oftest få kosttilskud til gravid som indeholder både kalk og D-vitamin i samme pille.