Få hjælp til din inkontinens – den kan bedres

For rigtig mange er urininkontinens et meget tabubelagt emne, som de fleste undgår at tale om. Faktisk er det de færreste, der lider af inkontinens, som vælger at gå til lægen med det. Det er rigtig synd, for lider man af urininkontinens er der mange ting, der kan gøres for at behandle og forbedre lidelsen.

Hvad er urininkontinens

Urininkontinens er ikke en sygdom, men derimod et symptom, som forekommer rigtig ofte – særligt hos den ældre befolkning, men kvinder og mænd i alle aldre kan rammes af inkontinens. Heraf er det dobbelt så ofte kvinder, der rammes af lidelsen end mænd. Urininkontinens er kort sagt ufrivillig vandladning, hvor man ufrivilligt kommer til at lække urin.

Der kan være tale om inkontinens, hvis du oplever, at du kommer til at lække urin, når du eksempelvis nyser, hoster, hopper eller danser. I tilfælde af dette, vil der være tale om stress-inkontinens, hvor man lækker en lille mængde urin, når man laver noget aktivt med kroppen.

Der kan også være tale om inkontinens, hvis du oplever en pludselig trang til at skulle tisse, men ofte ikke når at komme på toilettet i tide. I så fald vil der være tale om tranginkontinens, hvor man lækker en større mængde urin, og ofte en hel vandladning, fordi man ikke når at komme på toilettet, når trangen pludselig melder sig. Stress-inkontinens og urge-inkontinens samt en blanding af disse to er de former for inkontinens som forekommer oftest.

Inkontinens behøver ikke at gå udover livskvaliteten

glad-familie

Inkontinens går for rigtig mange udover livskvaliteten, og kan blive særligt invaderende i hverdagen, hvis ikke der bliver gjort noget ved problemet. Nogle personer med inkontinens afstår endda fra at have et socialt liv, fordi de er bange for at lugte blandt andre mennesker.

Det behøver dog ikke at være sådan. Hvis du sørger for at beskytte og pleje dig selv med de rette produkter, kan du holde dig tør og ren i løbet af dagen. Tena har lavet en række produkter til personer med inkontinens, der sørger for at holde dig beskyttet og lugtfri. Deres sortiment består både af bind, bleer, trusseindlæg samt plejeprodukter, der sørger for, at du kan føle dig ren og godt tilpas, selvom du døjer med inkontinens.

Få hjælp hvis du har mistanke om inkontinens

Da urininkontinens er et symptom, der kan have mange forskellige årsager, er det også muligt at behandle den. Herved kan det være en god idé at gå til lægen. Lægen kan fra start afgøre, om der er tale om inkontinens, og kan desuden hjælpe med dig med at finde frem til, hvilken form for inkontinens, der er tale om, og hvad årsagen til inkontinensen er.

Der er nemlig forskellige årsager til inkontinens afhængig af, hvilken form for inkontinens der er tale om. Eksempelvis skyldes stressinkontinens svækkede bækkenbundsmuskler, som ikke længere kan holde urinrøret tæt, så der lækkes urin ved fysisk aktivitet. Trang-inkontinens derimod kan skyldes hyppige sammentrækninger i blæremusklen, der ikke kan kontrolleres, så blæren tømmes helt eller delvist.

Hvis du lider af inkontinens kan bækkenbundstræning være en god behandlingsmetode, der kan være med til at afhjælpe inkontinensen. Det er dog en god idé at få professionel hjælp og vejledning til at lave forskellige bækkenbundsøvelser, der vil kunne være gavnlige for dig. På den måde er der størst sandsynlighed for, at du vil opnå resultater og forbedre din inkontinens.