Flåtsæsonen er startet: Pas på dine kæledyr i det varme forårsvejr

Forårets sol og varme gør det tiltrækkende at opholde og bevæge sig udenfor for både dyr og mennesker. Desværre er foråret også den tid, hvor flåtsæsonen begynder, og det er derfor vigtigt, at du passer ekstra godt på dine kæledyr i disse måneder.

Vi har i 2020 haft en meget mild vinter, og her i april har vi oplevet usædvanligt høje temperaturer. Det varme vejr giver dog gode levevilkår for flåterne, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på sine kæledyr her i foråret. Særlig hvis man går en tur i skoven med hunden, er det vigtigt at være opmærksom, da der er en høj luftfugtighed i skoven, som flåterne godt kan lide.

Der er dermed en øget risiko for flåtbid i skovområder, og hvis du skal ud at gå med dit kæledyr, kan det derfor være en god idé at holde dig til vejen eller åbne enge, da tilstedeværelsen af flåter er mindre i disse områder.

Opdag flåterne i tide

Er dit kæledyr eller er du selv blevet bidt af en flåt, er det vigtigt at opdage det i tide, da flåten kan være inficeret med bakterien Borrelia. Hvis en flåt er inficeret med bakterien, kan den overføre bakterien til både dyr og mennesker.

Symptomerne på flåtbid fra en inficeret flåt er forskellige fra dyr til dyr, men har du en hund vil symptomerne typisk være manglende appetit og træthed, feber, muskel- og ledsmerter, ansigtslammelse eller usikker gang. Din hund kan dog undgå at blive smittet med infektionssygdommen, hvis flåten bliver fjernet inden for 24 timer.

Har du en kat, vil symptomerne på et flåtbid ofte være en irriteret hud og i nogle tilfælde sløvhed. Katte bliver dog langt mere sjældent ramt at virus efter et flåtbid end hunde. Hvis du selv bliver bidt af en Borrelia-inficeret flåt, vil du opleve at få symptomer som træthed, feber og ondt i ryg og hoved. Derudover vil der typisk komme en rundt, rødt udslæt på huden.

hund-og-kat

Sådan forebygger og behandler du flåtangreb

For at undgå at dit kæledyr bliver utilpas og syg af at flåtbid, er det vigtigt at forebygge. Det kan du gøre ved blandt andet at tjekke efter flåter på dit kæledyr mindst én gang dagligt. Tjek særligt steder som i armhulerne, under kæben, lysken, under halepartiet og rundt om halsen, da det typisk er disse steder, flåterne sætter sig.

Hvis du opdager, at der har sat sig en flåt fast, er det vigtigt, at du fjerner den inden for et døgn. Det kan du eventuelt gøre med en flåttang, der kan gøre det nemmere at løsne og fjerne flåten fra huden.

Derudover kan det også være nyttigt at benytte flåtmidler, der kan hjælpe med at forebygge og behandle flåtangreb. Hos Frontline finder du håndkøbslægemidler til forebyggelse og behandling af flåtangreb, som både kan dræbe flåter, og som samtidig beskytter mod nye flåtangreb.

Produkterne kommer i en opløsning og fås både til katte og hunde. Det er vigtigt, at du ikke benytter den samme behandling til forskellige kæledyr, da de kan blive syge af at blive behandlet med et produkt, der er egnet til et andet dyr. Hos Frontline finder du desuden også flåttange og andre plejemidler til dit kæledyr, der kan beskytte dit kæledyr igennem foråret og sommermånederne.