Når næsen er tilstoppet

Vi tænker aldrig over det til dagligt. Det er først, når vores næse er tilstoppet, at vi sætter pris på det, vi alle tager for givet – at kunne trække vejret frit og ubesværet igennem næsen.

Der er sjældent noget mere irriterende end at sidde med ”åben mund og polypper” for at opretholde bare en lille smule ilttilførsel til hjerte og hjerne, og når først næsen er tilstoppet, så er der stort set lukket for ilttilførslen, og vi kæmper om at kunne trække vejret bare en smule normalt. Vi kan derfor ofte opleve at ligge søvnløse om natten pga. vejrtrækningsbesvær, eller sågar vågne med en mund og hals, der er lige så tør og ru, som sandørkenen i Sahara.

Hvis du også er træt af at have en stoppet næse, hvad enten det skyldes en forkølelse eller allergi, kan du blive klogere i artiklen her, hvor vi fortæller mere om næsesprays, herunder hvad de er, og hvordan de virker.

Hvad er en næsespray? Og hvad kan den overhovedet?

Når du er forkølet, er din næse og dermed dine slimhinder i næsen ofte hævede, og det er denne hævelse, der giver dig fornemmelsen af ”tilstoppet næse”. Denne hævelse i slimhinderne er samtidig det, der gør det svært for dig at trække vejret normalt. Med en næsespray kan du afhjælpe problemet.

En næsespray er en spray/beholder, der bruges ved forstoppelse af din næse, og som indeholder et mix af væske og medicin, der ved et enkelt tryk sprayes direkte op i næsen. Når du har aktiveret næsesprayen, forstøves væsken/medicinen og sætter sig på dine slimhinder i næsen. Har du allergi eller høfeber, så kender du sikkert allerede en næsespray, da den kan hjælpe med at lindre en stoppet næse, som følge heraf.

Hvilken type næsespray skal jeg bruge?

Der findes mange forskellige typer næsesprays. Nogle indeholder medicin, der skal virke forebyggende, mens andre typer indeholder medicin, der virker allerede efter et par minutter. Tages medicinen korrekt forsvinder symptomerne, og du kan trække vejret med lethed igen. Det vigtigste, når du bruger en næsespray er at følge anvisningerne på pakken eller fra lægen.

Udover næsesprays med forskellige slags medicin, kan du også få en saltvandsopløsning til næsen. Disse fås i forskellige koncentrationer, og du kan dermed få en, der har samme saltkoncentration som havet eller som din egen krop. Det er ikke til at sige, hvilken spray, der virker for dig og din næse, og derfor bør du prøve dig frem med forskellige midler, så du finder frem til den, du bedst kan lide.

Er en næsespray bedre end andre midler mod stoppet næse?

forskellige typer næsesprayDet er langt fra alle, der synes om at bruge en næsespray, og derfor findes der heldigvis også andre former for virkemidler mod en stoppet næse. Hvis du helst vil undlade at pudse næsen hele tiden, kan du vælge imellem næsedråber, saltvandsdråber eller mentolsalve. Begge dele kan hjælpe dig med at trække vejret igen. Desværre er det ikke alle produkter, der har lige lang virkning og effekt. Du kan derfor med fordel variere brugen af næsespray med andre midler som eks. salve og pudsning af næsen. En næsespray er ikke nødvendigvis bedre end andre midler, og derfor bør du bruge det, du har det bedst med.