Husk at få Imodium med på ferien – din mave vil takke dig for det

Det nærmer sig feriesæson, og hvis ferien skal gå til et eksotisk land, er det en god idé at have en pakke Imodium eller andet medicin mod diarré med. Den klassiske ’rejsemave’ kan komme hurtigt, og der er få ting, der kan ødelægge en ferie som en omgang diarré, der er svær at håndtere.

Særligt hvis man er en familie afsted, kan det være svært at lade en blive hjemme, mens de andre tager ud og nyder det gode vejr eller tager på sightseeing. Hvis det er et af børnene, er det så godt som umuligt, fordi man selvfølgelig ikke efterlader sine børn på et hotel, mens de andre tager afsted.

Og det er jo ikke bedre for den, der ligger i sengen med diarré og skal bevæge sig i pendulfart mellem seng og toilet. Ondt i maven og stort tidsforbrug på toilettet er ikke fedt, når man ligger i varmen et sted, man bare gerne vil ud og opleve.

Imodium sætter farten ned

Imodium sætter farten ned

Imodium virker ved at sætte farten ned på det, der kommer gennem tarmene. Det giver helt instinktivt mening at sætte farten lidt ned, når man sidder på toilettet, og det løber ud af bagenden. Man har følelsen af, at det går alt for hurtigt.

Et lille spadestik dybere giver det dog også rigtig god mening at påvirke ens fordøjelsessystem på en måde, som sætter farten i tarmen ned. Når maden er i tarmene, bliver der nemlig trukket væske ud, og derfor kan man få mere væske ud, jo længere maden er i tarmene.

En anden god ting ved Imodium er det stof, der hedder simethicon. Det kan nemlig hjælpe med at fjerne luften fra tarmene, som ellers kan skabe et pres, som kan være meget ubehageligt. Derfor kan Imodium og så hjælpe med at mindske kramper og oppustethed.

Skal man drikke cola mod dårlig mave?

Skal man drikke cola mod dårlig mave?

Mange har hørt, at når man har dårlig mave, så skal man drikke cola. Årsagen til at cola skulle hjælpe er lidt forskellige, men cola lader til at være en genganger. Så er spørgsmålet bare, om det er en myte, eller om man virkelig kan hjælpe på dårlig mave med cola.

Ifølge videnskab.dk holder den ikke. Det glimrende videnskabssite har nemlig spurgt forskellige eksperter, om cola er et godt middel mod dårlig mave, og selvom svarene varierer lidt, lader det ikke til at være en god idé – særligt ikke for børn, hvor det faktisk kan gøre situationen værre.

Væske og sukker er godt, hvis man bliver dehydreret af diarré, og det kan cola give noget af, men det er ikke bedre end så meget andet. Derfor kan man i og for sig lige så godt drikke saftevand eller lignende, hvis man har brug for noget væske og energi. Slemme tilfælde af diarré skal ikke behandles med cola.

Hvad man derimod skal holde sig helt fra er mælkeprodukter. Tarmen kan nemlig blive tømt helt for de enzymer, som er med til at nedbryde mælken, og det er ikke godt. Til gengæld er chips en god idé at supplere væsken med, fordi der er mange salte i chips, og dem har man også brug for ligesom sukker.