Sådan opretholder du motivationen under vægttab

Måske kender du det, at du bare gerne lige vil smide et par kilo? Sådan har rigtig mange danskere det, og faktisk er mere end hver tredje dansker utilfreds med sin krop. Desværre oplever mange, at de mister gejsten og motivationen kort inde i vægttabsforløbet. Dette kan resultere i, at de går i stå, falder i eller giver op.

Vi har samlet en række tips til, hvordan du opretholder motivationen under dit vægttab, og hvad du gør, hvis den forsvinder.

Find ud af, hvorfor du vil tabe dig

Hvis du planlægger en livsstilsændring, er det altid en god idé at skrive ned, hvad dit mål er, og hvordan du har planer om at nå derhen. Hvad er årsagen til, at du gerne vil tabe dig? Handler det om mere livsglæde, eller handler det mere om at kunne være aktiv sammen med børnene? Uanset årsagen, så skriv din motivation for vægttabet ned på et stykke papir, og hæng det op et sted, du ser det. På den måde vil du blive mindet om det måske flere gange dagligt.

Lav konkrete mål og delmål

Når du har sat dig for, hvorfor du gerne vil tabe dig, og dermed fundet din motivation, er det nu, at du skal planlægge og få struktur på, hvordan du kommer i mål. Sæt dig nogle delmål, så det bliver mere overskueligt for dig. Når du deler vægttabet op i mindre bidder, vil du også have nemmere ved at opretholde motivationen.

Husk dog på, at motivationen alene ikke kan få dig i mål. Nogle dage vil du miste gejsten til at spise sundt og/eller træne. Acceptér at motivationen kan komme og gå, og lad være med at få skyldfølelse, hvis du falder i eller ikke får trænet. Fortsæt med den sunde livsstil efterfølgende, så du kommer tilbage på rette spor igen.

Hold øje med dine resultater

I mange tilfælde vil de fleste ikke mangle motivation det første stykke tid af en vægttabsproces, men efterhånden som tiden går, kan du måske opleve at blive utålmodig. Især hvis du ikke opnår de resultater, som du håber på. Her er det vigtigt at huske, at et varigt vægttab ikke sker hurtigt, men derimod er en længerevarende proces. Derfor er det en god idé hele tiden at huske på, hvad du har opnået indtil videre. Det kan du nemmest gøre ved at måle din fremgang.

Sørg for at tage billeder af dig selv, inden du påbegynder dit vægttab og livsstilsændring. Når du er godt i gang, så husk at tage billeder af dig selv med jævne mellemrum, så du hele tiden kan blive mindet om, hvor langt du er nået. Fordi et vægttab og livsstilsændring ikke sker over en enkelt nat, kan det være svært selv at se, om du har tabt dig. Derfor er det genialt at have billeder at kigge tilbage på. Du vil med garanti opleve, at din krop har ændret sig betydeligt, uden du har tænkt over det.

Udover at tage billeder, kan du også investere i en god kropsvægt. Selvom vægten ikke skal være det afgørende, kan det stadig give dig en indikation på, om du har tabt dig, og i så fald hvor meget. Vægtene fra Omron er gode kropsvægte, som både kan måle din vægt, fedtprocent og i nogle tilfælde også muskelmasse. Det er en klar fordel at kunne måle både fedtprocent og muskelmasse, da disse tal hurtigt kan og vil ændre sig, i takt med at du spiser sundere og/eller styrketræner og derved opnår en større muskelmasse. Vægtene fra Omron er ideelle til alle i familien, og er meget nøjagtige.

Vær realistisk

Du kan ikke komme sovende til et vægttab, og det vil derfor kræve en hel del af dig. Men husk nu også at være realistisk. Der er ingen grund til at forbyde kulhydrater som pasta, ris og kartofler, hvis det er noget, du alligevel ikke kan fortsætte med resten af livet. Spis derfor med din sunde fornuft, og spis mindre måltider end du hidtil har været vant til. Hvis du er realistisk med din kost og ikke forbyder nogle madvarer, vil der også være plads til lidt slik, kage eller et glas vin i weekenden. Dette kan være med til at opretholde din motivation på den lange bane.