Kildevand – er det egentlig noget særligt, når det kommer til stykket?

Hvis man har været i nærheden af en økonomisk fornuftig person eller set programmer i fjernsynet med sparetips, er man nok støt på udsagnet om, at kildevand er spild af penge. Vandet i hanen er lige så godt som det, man kan købe på flasker til mange flere penge literen.

Men hvorfor er det så, der er en kæmpestor industri i netop kildevand? Man må tro, at der er noget om snakken, når vi bare i Danmark køber for mange millioner kroner kildevand hvert år på flaske, så er der ingen forskel på det vand, der kommer ud af hanen derhjemme, og så kildevandet fra flaskerne?

I det store hele er der ikke stor forskel. Men når man snakker om forskellen på forskelligt vand, er det også værd at tage med, hvad man skal bruge vandet til, og hvilken situation man står i.

Er man eksempelvis på ferie i syden, kan man jo ikke bare lige smutte hjem og tage et glas vand. Og det er ikke sikkert, at vandet på feriestedet har samme renhed og kvalitet som i Danmark. Derfor kan ferien på et eksotisk sted være et eksempel på et fint tidspunkt at punge ud for vand i flaske. Er man dog hjemme og bare vil have lidt at slukke tørsten med, er forskellen på vandet så lille, at det ikke giver mening.

Alt er i og for sig kildevand

Man kan sige, at i hvert fald så godt som alt vand i og for sig er kildevand, fordi det kommer fra en kilde i første omgang. Efterhånden som vand kan blive genbrugt (efter det er blevet renset meget grundigt, selvfølgelig), kan man snakke om, om vandet er kildevand længere, men det meste vand kommer fra kilder.

Endnu er det nemlig en relativt besværlig proces at rense salt ud af saltvand, og derfor kommer langt størstedelen af vores vand fra kilder eller eventuelt søer med ferskvand.

Den lange tur fra grundvandet op gennem en masse jord virker nemlig som et rigtig godt filtreringssystem. Derfor er kildevand fra de gode kilder nemlig relativt rent til at starte med, men i nogle tilfælde kan det også indeholde en række mineraler og andre stoffer. Derfor skal vandet som regel filtreres alligevel.

Varme kilder

Mineralerne er gode for andet

Selvom det ikke altid er sådan, at man bare kan drikke alt vand fra alle kilder, blandt andet fordi det kan trække mineraler med op fra undergrunden, bliver vandet stadig brugt. Helt tilbage for mange hundrede og tusinde år siden blev de varme kilder med vand fra undergrunden brugt til at behandle forskellige lidelser.

Lidt samme tanke bliver brugt i dag af producenter som Vichy, der har valgt at gøre termalsk kildevand til deres hovedingrediens. Vichy er ikke kun navnet på en producent af hudpleje, det er også navnet på et område og en by i Frankrig.

Vichy-området er kendt for sine kilder med helbredende effekt, og det er blandt andet på baggrund af de mange mineraler, som vandet trækker med sig på sin vej op fra undergrunden.

Vandet bliver så en del af produkterne fra Vichy, og det kommer brugerne til gode, når de smører en creme eller serum eller lignende fra Vichy på huden.