Gode råd til en korrekt fyring der sikrer dig optimalt udbytte af din brændeovn

For at få mest muligt ud af din brændeovn og skorsten, er det vigtigt at følge nogle grundlæggende retningslinjer for korrekt fyring. Dette sikrer dig ikke blot en effektiv varmekilde, som hele familien kan samles om, men er også med til at give en miljøvenlig opvarmning, der sikrer dig et godt og sundt indeklima.

Sådan sikrer du en optimal fyring i brændeovnen

Herunder giver vi dig en række gode råd og tips til, hvordan du skal fyre op i din brændeovn for at få en høj virkningsgrad, der sikrer dig en god varme i boligen.

Fyr op med tørt og rent brænde

Noget af det vigtigste for at sikre en optimal fyring er, at du fyrer med tørt brænde. Træet bør højest indeholde 18% vand. Hvis du fyrer med fugtigt brænde, vil virkningsgraden falde markant. Det skyldes, at gasserne fra træet ikke forbrændes optimalt, og at skorstenen giver et varmetab.

Du får således ikke optimalt udbytte af din brændeovn, når du bruger vådt brænde, fordi brændeovnen bruger mere energi på at gøre træet tørt end på at varme boligen op. Fyring med vådt brænde er desuden med til at forurene miljøet.

Når du derimod fyrer med tørt brænde, mindsker du varmetabet, og får en mere effektiv forbrænding. Det er desuden vigtigt, at du fyrer med rent træ, da malet træ kan frigive skadelige kemikalier og forurenende stoffer. Du må således ikke benytte træaffald, træpaller og lignende til at fyre op med. Ved at bruge tørt og rent brænde i høj kvalitet, kan du sikre en mere effektiv og ren forbrænding.

Tænd korrekt op i brændeovnen

Braende

For at sikre en optimal fyring er det naturligvis også vigtigt, at du tænder og fyrer korrekt op. Dermed mindsker du partikeludledningen, og undgår samtidig røg og lugtgener i din bolig. Du kan bruge følgende fremgangsmåde til at tænde korrekt op i din brændeovn:

  • Gør brændeovnen klar

Inden du tænder op for din brændeovn, skal du først gør den klar. Her bør du lade et isolerende lag aske på 2-3 cm ligge nederst i bunden af brændeovnen, da dette sikrer en renere forbrænding og en højere temperatur. Oven på asken skal du lægge kløvet brænde og herefter pindebrænde. Læg til sidst optændingsposer øverst imellem pindebrændet.

  • Tænd op i brændeovnen

Når du har gjort brændeovnen klar, skal du tænde op i ovnen. Det gør du ved at sætte ild til optændingsposerne. Her er det vigtigt, at du tænder op fra toppen af, så du skaber en god, høj temperatur fra start og dermed får en bedre og renere forbrænding.

  • Skab træk til brændeovnen

For at sikre en god forbrænding er det nødvendigt at tilføje træk (luft) til brændeovnen. Du kan tilføje luft ved at åbne for luftventilen og holde øje med røgen. Når røgen er næsten gennemsigtig, er der tilstrækkeligt med luft. På mange brændeovne er det muligt at indstille lufttilførslen, så der kommer den rette mængde luft.

Vælg den rette brændeovn

Hvis du vil sikre en optimal fyring og en god og effektiv opvarmning i dit hjem, er det desuden ikke ligegyldigt, hvilken brændeovn du vælger. Sørg for at vælge en brændeovn, der bruger mindre træ til opvarmning, og som har en højere brændstofudnyttelse. Dette giver dig mest muligt udbytte af din brændeovn, og giver dig samtidig en billigere varmeregning.

Sørg for et optimalt træk i skorstenen

Trækket i din skorsten er også væsentligt for at sikre en optimal fyring samt en effektiv og miljøvenlig forbrænding. Sørg derfor for at vælge en skorsten, der er tilstrækkeligt høj, og som passer til din brændeovn. Hvis ikke din skorsten passer til brændeovnen, risikerer du nemlig et dårligt træk, hvilket kan medføre problemer med optænding, røg i hjemmet og en dårlig afbrænding af træet.