Sådan børnesikrer du dit hjem

Med små børn i huset er det vigtigt, at der er styr på sikkerheden i hjemmet. Ellers kan det hurtigt gå galt, hvis junior løber og slår hovedet ned i fliserne eller bordhjørnet.

For at få et børnesikret hjem er der derfor flere ting, du skal sørge for at have styr på, så børnene ikke kommer til skade. Nedenfor kan du læse, hvordan du bedst børnesikrer dit hjem. Vi har inddelt rummene, så du nemt kan se, hvad du skal børnesikre i de forskellige rum.

Stue

Et af de rum, I som familie opholder jer mest i, er formentlig stuen. Derfor giver det god mening at være ekstra opmærksom på interiøret her. Her kan både være skarpe hjørner på møbler, krukker der kan vælte ned eller åbne vinduer. Når du skal børnesikre din stue, bør du derfor montere hjørnebeskyttere til dine borde og andre skarpe hjørner. Stikkontakterne skal udstyres med sikkerheds”hætter”, som kan sidde i stikkontakten, og vinduerne skal sikres med låsemekanismer, så det ikke kan åbne.

Når det kommer til kommoder og reoler, har du garanteret en eller flere stående i stuen. Hvis ikke disse er fastmonteret på væggen, bør du gøre det med det samme. Små børn kan godt lide at udforske møbler og rum, og derfor kan de nemt finde vej til en reol, som vælter, så snart de får fat i en hylde. Endvidere bør du fjerne ting, det være sig planter, vaser eller lign., som du ikke ønsker skal gå i stykker. Sæt det langt væk fra barnets rækkevidde.

Badeværelse

Det kan være en særdeles god idé at anskaffe sig et par skridsikre måtter eller lign., som kan fastmonteres i badet og/eller på gulvet. Disse er med til at forhindre dit barn i at falde på det våde gulv, når de har leget med vand.

Du kan også installere et håndtag nær badekarret, så dit barn nemmere kan holde fat i noget uden at vælte forover.

En anden god idé er, at du installerer en termostat på din bruser, hvis du ikke allerede har det i forvejen. Med en termostat på bruseren kan du nemt indstille varmen, som herefter er indstillet efterfølgende. Det sikrer, at vandet ikke bliver for varmt for dit barn, og du risikerer dermed ikke at brænde barnet med pludselige temperaturudsving.

En anden god ting at installere er en blandingsventil, som er en ventil, der sikrer, at temperaturen på vandet ikke overstiger et, af dig, fastsat niveau. Så er du sikker på, der ikke sker skader på dit barn. Med hjælp fra Byens VVS kan du nemt få installeret og monteret en termostat eller en ventil, der øger sikkerheden på badeværelset.

Børneværelser

Er der ældre søskende i familien, skal du sikre dig, at den mindste under 3 ikke kan komme galt afsted med legetøj, som tilhører ældre søskende. Meget legetøj kan være farligt for mindre børn, så sørg for at gemme dette væk fra junior i kasser eller i skabe højt oppe. Selvfølgelig ikke så højt, så dit ældste barn ikke kan nå det.

Har du puslebordet stående på børneværelset, så sørg for, at alt du skal bruge er lige ved hånden. På den måde skal du ikke bevæge dig fra barnet på puslebordet, som måske finder på at trille væk og i værste fald ned på gulvet.

Køkkenet

Køkkenet bugner af spændende ting at udforske for de små. Det er sjovt at åbne både skabe og skuffer og hive indholdet ud af disse. Har du madvarer i de nederste skuffer eller skabe, bør du overveje at flytte dem op i højden, så du ikke ender med havregryn over hele køkkengulvet. Du kan yderligere også investere i børnesikringer, der påsættes skabe og skuffer. Disse gør, at barnet ikke kan åbne dem.

Andre ting

Har du trapper i hjemmet, skal du også sikre dig, at junior ikke falder på hovedet ned af disse. Det kan du gøre ved at sætte et lille stativ/låge op foran trapperne. Det samme gælder, hvis du er en af dem, der har en brændeovn eller pejs i stuen eller andre steder. Her bør du ligeledes montere et stativ/låge op foran, så der er afskærmet fra de små pilfingre.

Vær kritisk

baby tæt på kontaktNår det kommer til børnesikring af hjemmet, bør du stille dig kritisk overfor dit hjem og undersøge grundigt, hvad der kan være til far fore for dit barn. Særligt ledninger, stikkontakter og skabe/låger bør sikres grundigt, så du undgår uheld og skader.

Er du i tvivl, er det bedre at sikre dit hjem lidt for meget end for lidt. Alternativt kan du tale med en professionel i babybutikkerne.