Er dit tag utæt? Se her, hvordan du tjekker det

Regn, sne, sol og kraftig vind. Vores tag står på mål for rigtig mange forskellige vind- og vejrforhold. Taget er et af de ting på boligen som gerne skal holde i mange år. Og som også gerne skal være tæt.

Derfor er det også rigtig vigtigt, at du en gang imellem tjekker op på, om dit tag er helt tæt. Her får du en guide til, hvordan du bedst tjekker op på, om dit tag er utæt, og hvad du skal gøre ved det.

Hvornår bør du tjekke dit tag?

Det er en god idé at tjekke dit tag flere gange om året, så du er sikker på, at der ikke pludselig trænger vand ind. De bedste tidspunkter til at tjekke dit tag på er i foråret og hen mod sommeren, gerne i maj måned. Når det bliver efterår, er det tid til at tjekke taget efter igen. Har dit tag været udsat for kraftig sne eller regn, er det dog altid en god idé at tjekke taget efter dette.

Et tag kan blive utæt af flere grunde, og der findes rigtig mange forskellige typer af materialer brugt til tag som påvirker tagets levetid.

Tjek taget udefra

Der er flere måder, hvorpå du kan tjekke, om taget er utæt. Første måde, du kan tjekke dit tag på er ved at tjekke taget udefra. Det kan du gøre ved at se på tagryggen for at se, om der er løse tagplader eller tagsten. Det er en fordel, hvis du anvender en stige, så du bedre kan se taget. Vælg gerne en stige med

Du kan også se på dit tag, hvis du er i gang med at ordne dine tagrender. Her kan du hurtigt danne dig et overblik over, hvordan dit tag ser ud. Hvis du synes det er svært at se, kan du også forsøge dig med en kikkert, så du kan få et close-up af dine tagsten. Tjek, at dine tagsten ikke er i stykker, og at de er der, hvor de skal være, dvs. ikke har revet sig løs eller lign. Se desuden også efter om der er løse sten omkring din skorsten, hvis du har sådan en, og om dine tagrender er fyldte.

Er du i tvivl om dit tags tilstand, er det dog altid en god idé at ringe efter en professionel, som ved, hvordan taget tjekkes for utætheder.

Tjek taget indefra

Hvis du har mulighed for at tjekke taget indefra, kan det være et fint supplement til udefra. Det kan også være, at du ikke kan komme til taget udefra med en stige, og derfor kan se taget fra dit loft. Når du tjekker tagets tæthed indefra, skal du se efter, om der er nogle fugtskader eller skjolder rundt omkring. Du bør ligeledes se efter sprækker eller revner i taget, hvilket er bedst at se efter en dag, hvor det regner eller solen skinner ind. På den måde vil du hurtigt kunne se eventuelle sprækker og utætheder.

Taget er utæt – hvad nu?

Er dit tag utæt, bør du inddæmme skaden, så der ikke bliver vådt i hele boligen. Derefter er det bare om at få det fikset. Et utæt tag kan gøre megen skade, hvis det ikke bliver udbedret. Få hurtigst muligt kontakt til en VVS’er som eks. denne VVS i Randers. En professionel VVS-mand kan hjælpe med at reparere dit utætte tag, så du slipper for alvorlige konsekvenser som følge af fugtskaderne.