Brændeovne og børnesikkerhed: Tips til en god sikkerhed når du bruger brændeovn

Brændeovne tilføjer en unik hygge og charme til hjemmet, hvilket gør dem til et populært valg til opvarmning i boligen. Brændeovne er dog ikke helt ufarlige. De kan nemlig udgøre en potentiel risiko, særligt hvis man har små børn med nysgerrige hænder.

Når temperaturen falder, og det er tid til at tænde op for brændeovnen, er det vigtigt, at du har sikkerheden i orden. Børn kan nemt blive tiltrukket af varmen og synet af de flotte flammer, men forstår måske ikke den fare, der er ved ilden. Derfor er det vigtigt, at du har styr på de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, så du undgår ulykker.

Herunder guider vi dig til, hvordan du gør hjemmet mere sikkert ved brug af brændeovne.

Overvej valget af brændeovn

Overvejer du at investere i en brændeovn, er det vigtigt, at du undersøger dine valgmuligheder nøje. Der findes mange forskellige typer brændeovne på markedet – både nye og brugte. Det kan dog være en fordel at investere i en ny, moderne brændeovn, hvis du gerne vil have en renere forbrænding. Moderne brændeovne udleder nemlig op til 5 gange færre partikler end en ældre brændeovn.

Moderne brændeovne er desuden mere energieffektive, og kan hjælpe med at skabe et bedre indeklima ved at udskifte luften. For at få det mest optimale ud af din brændeovne er det naturligvis vigtigt, at brændeovnen har den rette størrelse og effektivitet til det rum, som skal opvarmes.

Vil du gerne have en brændeovn, der brænder så rent som muligt, kan du eventuelt vælge en brændeovn, der er svanemærket. Svanemærkede brændeovne må maksimalt udlede 2g/kg, hvorimod en ny, moderne brændeovn maksimalt må udlede 4 g/kg træ.

Tilbehør til at gøre brændeovnen mere sikker

Braendeovn med braendeovnsgitter

For at øge sikkerheden når brændeovnen er i brug, kan det være en mulighed at investere i et brændeovnsgitter eller et børnegitter. Et brændeovnsgitter er et effektivt tilbehør til at holde børn væk fra brændeovnen og sikre en sikker afstand til brændeovnen. De fås i forskellige størrelser, så de passer rundt om brændeovnen, og er robuste nok til at sikre, at børn ikke vælter dem.

Har du trægulv eller gulvtæppe i rummet, hvor brændeovnen skal placeres, er det desuden vigtigt at investere i en gulvplade i glas, stål eller skifer. Gulvpladen øger sikkerheden, og beskytter gulvet og omgivelserne mod brandfare fra gnister og gløder.

Gode råd til at undgå ulykker

Har du børn eller kæledyr, betyder det ikke, at du ikke kan investere i en brændeovn. Ved at sikre din brændeovn og tage de nødvendige foranstaltninger, kan du sagtens have en brændeovn i hjemmet og samtidig beskytte dine børn og undgå uheld. Foruden at investere i et brændeovnsgitter, kan du også overveje nogle af følgende tiltag:

  • Placér brændeovnen udenfor rækkevidde: Undgå at placere brændeovnen tæt på møbler, som børnene kan kravle op på for at komme tæt på brændeovnen.
  • Hold øje med børnene når brændeovnen er i brug: Børn skal altid overvåges, og må aldrig efterlades alene i rummet, når der er tændt op i brændeovnen.
  • Sørg for regelmæssig vedligeholdelse: For at sikre at din brændeovn fungerer korrekt, og for at undgå røggener, som kan være skadelig for dig og dine børn, er det vigtigt med en regelmæssig vedligeholdelse og årlig inspektion af brændeovnen.
  • Sørg for en korrekt optænding: For at undgå røggener er det samtidig vigtigt, at du tænder korrekt op i brændeovnen. Dette gør du blandt andet ved at sørge for at bruge rent og tørt træ, samt sørge for at der er et tilstrækkeligt skorstenstræk.