Brændeovn vs. gaspejs – Hvilken varmekilde skal du vælge?

Brændeovne og gaspejse er populære varmekilder til opvarmning af boligen, og kan begge være med til at tilføje en varm og hyggelig atmosfære i hjemmet. Det kan derfor også være svært at finde ud af, hvilken af disse to opvarmningsløsninger man skal vælge, hvis man gerne vil have effektiv opvarmning og pejsehygge.

I denne artikel vil vi sammenligne brændeovne og gaspejse ud fra flere forskellige parametre, der kan hjælpe dig med at finde frem til, om du skal vælge den ene eller den anden varmekilde som varmeløsning i dit hjem.

Brændeovn eller gaspejs?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal vælge en brændeovn eller gaspejs i dit hjem, kan det være en god idé at sammenligne de to opvarmningsformer på baggrund af forskellige parametre, som er vigtige for dig. Dette kan gøre det nemmere at få et overblik over de forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis en gaspejs og en brændeovn.

Vi har herunder udvalgt følgende 7 parametre, som vi vil sammenligne de to opvarmningsløsninger ud fra: Pris, effektivitet, brugervenlighed, miljøpåvirkning, fleksibilitet, installation og stil & indretning.

Pris

Både brændeovne og gaspejse fås i mange forskellige prisklasser alt afhængig af kvalitet, funktionalitet, design og størrelse. Dog vil en brændeovn typisk være billigere at købe end en gaspejs. Det skyldes, at der oftest er flere funktioner ved gaspejse, som gør dem dyrere end brændeovne. Det afhænger selvfølgelig også af, hvilken type gaspejs du vælger, da der også fås gaspejse og brændeovne i samme prisklasse.

Træ er desuden oftest billigere end gas, hvilket gør, at brændeovne også er mere omkostningseffektive på længere sigt. Særligt hvis gaspriserne er høje, kan det være billigere at opvarme med en brændeovn.

Effektivitet

Der er sket meget i udviklingen af brændeovne gennem de senere år, hvilket har resulteret i mere effektive brændeovne. Men selvom moderne brændeovne er mere effektive end ældre modeller, er gaspejse alligevel den mest effektive af de to varmekilder.

Det skyldes, at gaspejse ikke bruger brændsel, som skal fyldes på og antændes, før at du kan få glæde af varmen. Ved gaspejse skal du blot trykke på en knap for at opvarme boligen nemt og hurtigt.

Braendeovn eller gaspejs

Brugervenlighed

Da gaspejse ikke bruger brændsel, kræver de ikke ligeså meget vedligeholdelse og rengøring som brændeovne. Samtidig behøver du ikke at tænke på at skulle anskaffe brænde og fyre op med brændet for at få varme. Dette er blandt andet med til at gøre, at gaspejse er mere brugervenlige end brændeovne.

Gaspejse har desuden ofte flere funktioner, der gør dem nemmere at antænde, slukke og bruge i dagligdagen. Selvom brændeovne kan kræve mere arbejde med tænding og vedligeholdelse, er mange moderne brændeovne dog mere brugervenlige end ældre modeller.

Miljøpåvirkning

Træ er en miljøvenlig og bæredygtig ressource. Det er CO2-neutralt, og har derfor en lav miljøpåvirkning. Moderne brændeovne har desuden en markant mindre partikeludledning end ældre brændeovne, hvilket også er med til at give en mindre miljøpåvirkning.

Gas er ikke en bæredygtig ressource, og er derfor ikke umiddelbart miljøvenligt. Naturgas har en lavere CO2-udledning end kul og olie, men er ikke CO2-neutralt på samme måde som træ.

En moderne brændeovn er således det mest miljøvenlige valg, hvis du brænder med bæredygtigt, rent og tørt træ.

Fleksibilitet

Brændeovne kræver, i modsætning til gaspejse, en skorsten for at kunne fungere optimalt. Dette gør brændeovne mindre fleksible i forhold til placering end gaspejse, da du er nødt til at placere brændeovnen dér, hvor skorstenen er. Har du ikke en eksisterende skorsten, har du lidt flere muligheder i forhold til placering, men det er stadig nødvendigt at få installeret en skorsten.

Der er således lidt flere muligheder i forhold til placering af en gaspejs, da gaspejsen blot kræver aftræk og ikke en decideret skorsten, hvilket gør gaspejse mere fleksible end brændeovne.

Installation

En gaspejs skal installeres af en autoriseret gasinstallatør. Derimod er det tilladt selv at installere en brændeovn i hjemmet, du skal dog have en skorstensfejer til at godkende installationen. Montering af en brændeovn er desuden ofte billigere end en gaspejs, men afhænger naturligvis af, hvor omfattende installationen er, og om du også skal have installeret en skorsten.

Stil & indretning

Både brændeovne og gaspejse fås i mange forskellige farver, størrelser og stilarter, hvilket gør det muligt at vælge mellem den brændeovn eller gaspejs, der passer ind i dit hjem. Gaspejse fås dog i lidt flere forskellige designs end brændeovne. Her kan du vælge mellem frontpejse, tre-sidet pejse, hjørnepejse og tunnelpejse, der hver især kan placeres i hjemmet på forskellige måder.

En gaspejs giver på den måde flere muligheder i forhold til indretning og placering af pejsen, men begge typer varmeløsninger kan være stilfulde og elegante, og passe til forskellige indretningsstile. Det afhænger derfor meget af din personlige stil og smag, hvilken type varmekilde du skal vælge til dit hjem.