Alt dette kan en tilstandsrapport (også) hjælpe dig med

Når du som boligkøber står over for at skulle foretage dit livs måske største investering, er det vigtigt at være helt sikker i sin sag. Ellers kommer du måske til at fortryde købet, enten inden eller efter overtagelse af boligen, og det er de færreste tjent med.

Hvis du vil være sikker på, at du har helt styr på boligens tilstand, er det en god idé at læse tilstandsrapporten nøje, så du er orienteret om eventuelle fejl og mangler. Men udover tilstandsrapporten specifikke formål om at give dig overblik over boligens tilstand, kan en tilstandsrapport også være til gavn for dig på mange andre måder. Her kan du læse alle de mange andre fordele der er ved at få en grundig og fyldestgørende tilstandsrapport.

En tilstandsrapport kan bruges til forhandling af boligens pris

Det er de færreste boliger, som bliver solgt til den udbudspris, de er sat til. Det skyldes generelt mange forskellige faktorer, hvoraf en af dem kan være grundet tilstandsrapportens resultater. Resultaterne fra tilstandsrapporten kan spille en væsentlig rolle ift. nedslag i prisen på boligen, hvilket du som boligkøber bør være opmærksom på. Er der mange skader på boligen, kan du nemlig som boligkøber ofte få en billigere pris, da disse skader skal laves, enten af dig eller sælger.

En tilstandsrapport bruges til forsikring

Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig for sælger, men ønsker sælger at undgå at stå til ansvar, hvis du som køber opdager fejl og skader efter overtagelsen, så kan det være en god idé, at der tegnes en ejerskifteforsikring. Til denne skal bruges en tilstandsrapport samt andre dokumenter, og derfor kan du som køber ofte være ret sikker på, at der foreligger en tilstandsrapport.

Tilstandsrapporten giver et objektivt billede

Sælger er naturligvis interesseret i at få solgt sin bolig hurtigst muligt, mens du som køber gerne vil have den bedste pris på boligen. En tilstandsrapport er udarbejdet af en uvildig bygningssagkyndig. Dermed er rapporten ikke udarbejdet med henblik på sælger eller ejendomsmæglers interesse, hvilket er til stor gavn for dig som køber.

Rapporten hjælper dig med fremtidige reparationer

udregning på vedligeholdelse af husDa rapportens hovedformål er at give både køber og sælger et overblik over tilstanden på boligen, kan rapporten ligeledes også bruges til at se på, hvilke skader og/eller reparationer, der kan være behov for at blive udbedret på et senere tidspunkt. Det kan eks. være et tag, som kun har et par år tilbage, inden det bør udskiftes eller træværk, som skal vedligeholdes jævnligt for at undgå yderligere skade. På den måde kan du spare op til forestående reparationer, når du ved, hvad der kan være behov for at få lavet senere hen på de forskellige dele af boligen.

En tilstandsrapport sikrer, at boligen overholder lovkrav

Når der udarbejdes en tilstandsrapport for boligen, kan dette være med til at belyse skader og fejl på boligen. Med rapporten vil du dermed også kunne se, om boligen og dens tilstand overholder de gældende lovkrav, der er til boliger og bygninger. Gør den ikke det, er det derfor et godt udgangspunkt til at få de forskellige skader repareret.