Disse økonomiske overvejelser skal du gøre, inden boligkøb

Rigtig mange har en drøm om, på et tidspunkt at skifte deres lejebolig ud med en ejerbolig – hvad enten det drejer sig om et hus eller en lejlighed.

Går du i boligdrømme, er det ikke kun, hvilken bolig du vil købe, du skal overveje. Det er ligeledes vigtigt, at du også tænker over prisen på boligen, hvor du vil bo og tilstanden på boligen. Alt dette kan nemlig også påvirke boligens pris, og hvor meget du skal betale i ydelse.

Her i artiklen kan du læse mere om, hvilke ting du bør overveje, når du drømmer om en ny bolig.

Få styr på lånebeviset

Inden du overhovedet begynder at se på, hvilken bolig du gerne vil købe, er det en god idé at vide, hvor meget du kan købe for. Det kan du bl.a. få vished om, ved at tage en snak med din bank. Banken kan herefter vurdere, hvor meget du kan låne baseret på din belåningsgrad og gældsfaktor og efterfølgende udarbejde et lånebevis til dig. Med dette ved du, hvor meget din fremtidige bolig må koste.

Beliggenhed – inde eller uden for byen?

Når du skal købe bolig, enten hus eller lejlighed, vil du opleve, at der er stor forskel på prisniveauet alt efter om du kigger efter bolig i byen eller uden for byen. Det er ofte billigere at bo i udkanten af byen end inde i centrum. Dog er ulempen her, at du måske skal bruge tid og penge på transport til arbejde. Alt dette skal du have med i dine overvejelser om, hvor du skal købe din nye bolig.

Overvej boligens tilstand inden køb

Har du endelig fundet drømmeboligen og fundet den rette beliggenhed, så skal herefter lægge mærke til boligens tilstand. Det gør du nemmest ved at få en tilstandsrapport. Med tilstandsrapporten kan du se, hvad der evt. skal laves, og hvad prisen vil være på dette. Er der kritiske skader, kan du ofte få et nedslag i prisen, for at du har mulighed for at lave det efterfølgende.

Overvej de forskellige typer af lån

Et boligkøb indebærer rigtig mange overvejelser, herunder også, hvordan boligen skal finansieres. Du bør som minimum have en udbetaling til boligen på 5% af købssummen, og herefter finansieres resten af gennem realkreditinstitut og banken. Der findes flere forskellige typer af lån, og derfor skal du se på, hvilket lån der passer bedst til dig og din familie. Har du brug for afdragsfrihed i ti år? Og vil du have en variabel eller fast rente på lånet? Alt dette skal du tage med i dine beslutninger og overvejelser, da det kan have stor indflydelse på, hvor dyrt du kommer til at bo for om måneden.

Hold øje med boligmarkedet

boligmarkedetDet er altid svært at vide, hvordan boligmarkedet udvikler sig, men derfor er det en god idé at holde øje med boligmarkedet i lidt tid for at få en fornemmelse af, hvornår det er det bedste tidspunkt at købe på. Det kan være en længere eller kortere periode, hvor du lægger mærke til renterne og priserne på boligerne.