Er dit barn ramt af hoste? Disse ting kan du gøre

Hoste hos børn er helt normalt, og skyldes i mange tilfælde en helt almindelig forkølelse. Hoste kan dog også komme ved influenza eller lungebetændelse, og opstår fordi luftvejene irriteres. Derfor kan barnet også få hoste, hvis det får noget galt i halsen.

Hoste er således et symptom, som oftest går over af sig selv, når barnet ikke længere er forkølet. Det er derfor heller ikke nødvendigt at benytte hostestillende midler.

Som forælder vil man dog gerne gøre, hvad man kan for at hjælpe barnet af med hosten. Derfor har vi herunder samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre, hvis dit barn er ramt af hoste.

Det kan du gøre, hvis dit barn hoster

Som nævnt går hoste i de fleste tilfælde over af sig selv. Hvis du alligevel gerne vil hjælpe dit barn af med hosten, findes der forskellige hjælpemidler, som kan være gavnlige. Hvilke hostestillende midler du skal bruge, afhænger blandt andet af, om barnet er ramt af tør hoste eller hoste med slim.

Lindring af tør hoste

Hvis dit barn er ramt af tør hoste med kriller i halsen, kan det være en hjælp at bruge en hostespray, som kan lindre hosten og berolige den irriterede hals. Vær dog opmærksom på, at barnet skal være ca. 4 år, før at det må bruge det. En hostespray kan også være gavnlig, hvis barnet har ondt i halsen, da sprayen lindrer og beroliger halsen.

Du kan også give dit barn et hostestillende middel med antihistamin, som har en hostestillende virkning, og som derved kan være med til at dæmpe hosten. Benylan har blandt andet lavet et hostestillende middel specielt til tør hoste, og som må bruges fra barnet er 2 år.

Endelig kan det også være en mulighed at give barnet hostesaft. Hostesaft lindrer hoste og hjælper samtidig med at smøre halsen, så den ikke føles så irriteret og ubehagelig.

Hvis tør hoste holder dit barn vågent om natten, kan det være en mulighed at give dit barn et hostestillende middel inden sengetid.

Hostemidler

Lindring af hoste med slim

Døjer dit barn med hoste med slim, kan det være en god idé at bruge et slimløsende hostemiddel. Bromhexin Opløsning er et lægemiddel, som har en slimløsende virkning, der gør det lettere for barnet at hoste slimen op. Midlet må bruges fra 2 år.

Alternativt kan du give dit barn en slimløsende brusetablet, som løsner op for slimet i halsen. Disse må bruges af børn over 5 år.

Lindring af ondt i halsen

Hvis dit barn foruden hoste også døjer med ondt i halsen, kan du også bruge forskellige hjælpemidler til dette. Ondt i halsen er ofte et tegn på forkølelse, særligt hvis den ømme hals efterfølges af nys og snotnæse.

Til lindring af ondt i halsen hos dit barn kan du bruge halstabletter som for eksempel Væk i morgen. Disse indeholder råmælk fra køer, og må bruges fra 1 år. Er barnet lidt ældre, kan du også vælge Zyx, som virker antiinflammatorisk og smertelindrende. Disse må bruges fra barnet er 6 år.

Du skal søge læge, hvis…

Dit barn har problemer med vejrtrækningen, og ikke kan trække vejret ordentligt. I det tilfælde bør du kontakte lægen straks. Du bør derudover kontakte lægen, hvis hosten ikke går over af sig selv, eller hvis barnet har feber.

Har du et barn under 2 år, som hoster, er det desuden generelt en god idé at få lægen til at tjekke om alt er, som det skal være.