3 meget gamle behandlinger vi stadig bruger til det samme

Med teknologi, videnskab og en større forståelse for det, der sker omkring os, kan vi bedre tage højde for de situationer, vi måtte stå over for som art. Det lyder meget højpandet, men det betyder sådan set bare, at vi bedre ved, hvad vi skal gøre, når vi får ondt i maven for eksempel.

Gammeldags medicin (som i virkelig gamle dage) indeholder en masse ting, som ikke var specielt gode for os, men det troede man dengang. En fin liste fra den internationale version af Histories hjemmeside fortæller ganske fint, hvad man gjorde af fjollede ting med nutidens øjne – blandt andet at bruge kviksølv til at booste sundheden og give evigt liv.

Et par gange har de tidligere generationer dog haft fat i den lange ende, og her får du 3 eksempler på ting fra meget gamle dage, som vi stadig bruger med samme formål.

Tea tree oil fra Australien

Tea Tree Oil

I Australien hedder den oprindelige befolkning Aboriginals, og i op mod tusinder af år har de vidst, at tea tree-olie, som nu ofte kaldes tea tree oil, fordi vi ikke altid gider oversætte fra engelsk, er rigtig godt for huden.

Olien, som er hovedingrediens i Australian Bodycares produktserie, har antibakterielle egenskaber, som især er gode til intimpleje, til sår og til forskellige hudlidelser. Australian Bodycare allierer sig med australske forskere, selvom produkterne bliver udviklet i Danmark, og det er siden blevet bevist videnskabeligt, at tea tree-olie har en antiseptisk virkning.

Baldrian til at sove på

Baldrian

Urten eller planten baldrian har i århundreder i Norden og i årtusinder i verden været kendt som en afslappende og beroligende plante. Grækeren Hippokrates beskrev planten i det 4. århundrede før Kristus, som Illustreret Videnskab skriver.

I dag kan man finde baldrian i en række forskellige medikamenter, som er designet og udviklet til at hjælpe folk med at sove. Man skal dog være lidt opmærksom, hvis man selv smutter ud i haven for at få lidt hjælp til at sove, for man kan godt få for meget af det.

Baldrian har været en vigtig del af et afsnit af Kriminalkommissær Barnaby, hvis man skulle være i tvivl om, hvor potent baldrian kan være.

Akupunktur mod smerter

Akupunktur

De fleste har nok hørt, at akupunktur er en gammel kinesisk tradition, og det er også rigtigt. De første beskrivelser af akupunktur kommer fra Kina omkring 100 år før Kristus, selvom den præcise dato er til diskussion.

Akupunktur er blevet mere og mere anerkendt som en reel behandling, siden metoden vandt indpas i vesten i 70’erne. Forskning har også påvist, at akupunktur kan hjælpe på sådan noget som kvalme i forbindelse med graviditet og forskellige typer af smerter.

Der er selvfølgelig flere eksempler på, at forskellige ingredienser eller metoder er blevet brugt for meget længe siden, men for nu må I nøjes med 3 som skal vise, at selvom vi er blevet meget klogere i dag, end vi var tidligere, så var der altså en gang imellem, at vores forfædre (og deres forfædre og så videre) ramte hovedet på sømmet og fandt på noget godt.