Tips til en forårsklar have – Sådan får du en flot græsplæne til foråret

I mange hjem er forårsrengøringen en vigtig del af det at vedligeholde boligen og komme rigtig i dybden, så hjemmet kan stå skarpt til foråret og sommeren. Det bør dog ikke kun være din bolig, du gør forårsklar, også din have har brug for vedligeholdelse, hvis den skal se flot ud i forårs- og sommermånederne.

Vil du gerne have en flot have med en sund og grøn græsplæne, er det vigtigt, at du begynder at klargøre græsplænen allerede i starten af foråret. Dermed kan du få en flot plæne, når det er tid til at sidde udenfor og nyde solen og varmen i haven.

Herunder giver vi dig en række gode tips til, hvad du kan gøre for at forberede og klargøre din græsplæne, så den bliver forårsklar.

Fjern mos, ukrudt, blade og affald

Det første du bør gøre, når du skal i gang med at klargøre din græsplæne, er at fjerne blade og andet affald, som er faldet ned på plænen i løbet af efterårs- og vintermånederne. Er der meget løs mos i græsplænen, er det desuden en god idé at fjerne dette med en mosrive, så du undgår at mosset kvæler græsset.

Er der dødt græs, er det vigtigt at fjerne dette, da det kan forhindre græsset i at gro. Det døde græs kan du klippe det væk med en plæneklipper, men du kan også vælge at vertikalskære græsset. På den måde får du fjernet både dødt græs, mos og ukrudt på samme tid.

Undersøg græsplænens tilstandgraesplaene

Når du har fjernet det værste mos, ukrudt og døde græs, bør du undersøge græsplænens tilstand. Er der for eksempel bare pletter uden græs eller meget store forekomster af ukrudt, er det vigtigt at være opmærksom på dette, når du skal pleje græsplænen.

Det kan også være, at der i løbet af vinteren er kommet skadedyr i græsplænen. Er det tilfældet, er det vigtigt at du får bekæmpet disse, inden du fortsætter din pleje og vedligeholdelse af plænen.

Er græsplænen blevet meget ujævn henover vinteren, kan du vælge at tromle græsplænen. Tromling af græsplæne er med til at gøre plænen mere jævn, da tromlen presser muldvarpeskud og sten ned i jorden. Dermed bliver græsplænen også mere præsentabel og flot at se på.

Giv græsplænen ilt

For at skabe de bedste vækstbetingelser for græsset, er det vigtigt, at græsset for ilt. Når du skal forberede og klargøre din græsplæne til foråret, kan det således også være en god idé at lufte græsplænen ved at bruge en plænelufter.

Ved plæneluftning løsnes jorden, så rødderne bedre kan få luft og ånde igen, hvilket er med til at skabe bedre vækstbetingelser for græsset og give næring til rødderne, da regnen derved når helt ned i jorden.´

Gør græsset tæt

Hvis du, efter at have undersøgt din græsplænes tilstand, opdager, at der er områder i græsplænen uden græs eller hullede områder, kan det være en god idé at topdresse græsplænen. Topdressing bruges til at give næring til græsplænen, og gør græsset mere tæt. Derudover kan topdressing også være med til at gøre græsplænen mere jævn, hvis der er mindre ujævnheder i plænen.

Fordelen ved topdressing er, at det er nem og billig måde at styrke græsplænen på. Her behøver du ikke at bruge store maskiner til at topdresse, men kan blot strø topdressingen udover plænen.