Sådan ser du, om dit barn har angst

Det er aldrig behageligt at opleve angst. Hverken som den, der lider af angst eller som pårørende til en, der har angst. Angst kan være mange forskellige ting, og komme til udtryk på mange forskellige måder.

Særligt når det gælder børn. Derfor er der ikke en bestemt ting, du som forælder skal kigge på, hvis du tror dit barn har angst, men derimod flere symptomer. Her i artiklen har vi samlet de mest gængse symptomer, som børn viser, når/hvis de har angst. Samtidig kan du læse mere om, hvordan du kan behandle angsten og dermed få dit barn til at slippe af med sin angst.

Angst hos børn

Vi har alle oplevet angst på et eller andet tidspunkt i vores liv. Men hvad gør vi, når angsten bliver en hindring for os? Og hvad hvis det er tilfældet for dit barn? Angst kan være et problem for dit barn, når barnet oplever en forringet livskvalitet. Denne manglende livskvalitet kan påvirke dit barn i både skolen, til eventuelle aktiviteter i fritiden, eller når barnet er sammen med sine venner eller lign.

Der findes flere forskellige typer af angst hos børn, og det er forskelligt i hvor høj eller lav grad barnet er påvirket af angsten. Typerne af angst er panikangst, social angst, fobier, OCD, PTSD, separationsangst og generaliseret angst.

Se efter disse symptomer på angst hos barnet

Alt efter hvor plaget dit barn er af angsten, kan nedenstående symptomer optræde alene eller sammen med andre og i større eller mindre grad. Nedenstående symptomer kan ses hos børn med angst:

  • Svært ved at koncentrere sig
  • Svært ved at sove
  • Isolering fra venner
  • Have mange tanker og generelt være bekymret
  • Nervøsitet

Oplever du, at dit barn har et eller flere af ovenstående symptomer, skal du skride til handling med det samme. Børn med angst kan have problemer både i skolen og i hjemmet, og hvis der ikke bliver gjort noget for at mindske angsten, kan det påvirke barnet senere i livet. Derfor er det vigtigt at finde frem til, hvordan I sammen kan behandle angsten.

Behandling af angst hos dit barn

At have et barn med angst er aldrig sjovt. Hverken for dig som forælder eller dit barn. Derfor er det også vigtigt at tage dit barns symptomer alvorligt og tage hånd om det, så du kan hjælpe barnet med at slippe angsten. Der findes forskellige behandlingsmetoder mod angst, som eks. psykologhjælp, psykoterapi og hypnose mod angst. Sidstnævnte har vist sig at have en stor og positiv effekt på angst hos børn, og det kan derfor være en idé at overveje hypnose mod angst. Psykoterapi kan også være en god behandlingsmetode, da det foregår ved samtaleterapi, som har vist sig også at fungere godt for børn med angst. Vigtigst af akt er, at I sammen med barnet finder en behandlingsmetode, som barnet føler sig tryg ved, da dette har stor betydning for arbejdet med angsten. Det kan også være en idé som forælder at snakke med nogle om det at have et barn med angst, og hvilke udfordringer det kan medføre.