Sådan påvirker biopejse indeklimaet i din bolig

En traditionel pejs giver en god varme, og skaber en hyggelig stemning, som kan være svær at matche. Men i takt med at der kommer et større fokus på miljø og sundhed, er der kommet flere miljøvenlige alternativer på markedet. En af disse er biopejse.

I modsætning til traditionelle pejse, brændeovne og gaspejse, kræver en biopejs hverken skorsten eller ventilation, hvilket blandt andet er med til at gøre den nemmere at montere og anvende end de øvrige pejsetyper. Men hvordan påvirker biopejse så indeklimaet, når der ikke er nogen ventilation?

Et sundt indeklima er vigtigt. Særligt hvis man har små børn, er det væsentligt, at der er et godt indeklima i hjemmet. I denne artikel vil vi derfor kigge nærmere på, hvilken indflydelse biopejse har på indeklimaet.

Biopejsens indflydelse på indeklimaet

En biopejs giver en god varme i hjemmet, og selvom den ikke kan bruges som primær varmekilde og afgive ligeså meget varme som en brændeovn eller gaspejs, kan den være en god løsning, hvis du ønsker at øge temperaturen i hjemmet på en hyggelig måde.

Biopejse påvirker dog også indeklimaet på andre måder end ved blot at tilføre varme. Herunder har vi beskrevet, hvordan biopejse påvirker indeklimaet, og hvad du bør være opmærksom på i den forbindelse.

Biopejse og partikler

Biopejse bruger bioethanol som brændstof, der brænder rent, og hverken efterlader røg eller aske, som traditionelle pejse og brændeovne gør. Dette er desuden årsagen til, at biopejse ikke kræver en skorsten, og at biopejse er en mere miljøvenlig og sundere varmekilde end traditionelle pejse.

Rund moderne biopejs

Biopejse og fugtighed

Biopejse udleder en smule vanddamp ved afbrænding, hvilket kan føre til en øget mængde fugtighed i luften indenfor over længere tid, hvis rummet er lukket. Lufter du ud som normalt, eller har døren til rummet åbent, bør der dog ikke være nogen problemer, da mængden er så lille, at man næsten ikke opdager det.

Biopejse og kulilte

Ved afbrænding af bioethanol afgives der en lille mængde kulilte. Kulilte kan være farligt i større mængder, men så længe du sørger for at lufte ud i din bolig, er der ikke nogen grund til bekymring. Det er dog vigtigt, at biopejsen også har den rette størrelse i forhold til rummet. Hvis rummet er for lille i forhold til biopejsen, kan det nemlig føre til en højere koncentration af kulilte. Er biopejsen placeret i et rum, der er mindre end 20 kvm, kan det derfor også være nødvendigt at lufte ud.

Biopejsen er et sundt og miljøvenligt valg

Selvom biopejse afgiver en smule vanddamp og kulilte ved brug, er det i begrænsende mængder. Hvis blot du sørger for at lufte ud jævnligt, som du ellers ville gøre, og generelt følger anvisningerne på biopejsen, kan du trygt bruge biopejsen, uden at det har en negativ påvirkning af indeklimaet i dit hjem.

Bioethanol brænder som nævnt renere end mange andre typer brændsel, og biopejse er derfor stadigvæk et sundt, sikkert og miljøvenligt valg, når det kommer til varmekilder. Hvis du overvejer en pejs, og gerne vil have en, der er miljøvenlig, og som ikke skader indeklimaet i boligen, kan en biopejs således være et rigtig godt valg.