Hvilken type bolig passer til din familie?

Når du skal købe en bolig for første gang, er der rigtig mange ting at tage stilling til. Ikke mindst når det kommer til, hvilken slags boligtype der passer bedst til dig og din familie. Rækkehus, parcelvilla, ejerlejlighed eller andelsbolig?

Det kan ofte være svært at navigere rundt i, hvilke boligtyper der findes på markedet, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. Derfor har vi lavet en guide til dig, så du nemmere kan få overblik over, hvad der passer bedst til dig og din familie.

En/to families huse

Den nok mest kendte type af ejerbolig, er de såkaldte en- eller to-families huse. I disse typer af boliger bor der som regel højest en eller to familier, og der skelnes bl.a. mellem rækkehuse og parcelhuse. Når du køber et af disse huse, ejer du et stykke jord med et hus og tilsvarende have til. Det er dermed også dig, der har det fulde ansvar for vedligeholdelse af huset.

Rækkehus

Et rækkehus er, som navnet antyder, et hus som er bygget sammen med en masse ens huse i en række. De seneste år er rækkehuse blevet utroligt populære af én særlig grund. De er et mix af to forskellige boligtyper, nemlig parcelhuset og lejligheden.

Da et rækkehus er bygget tæt op ad andre rækkehuse, vil de have et betydeligt mindre grundareal end alm. parcelhuse. Dette kan være en fordel, fordi ejendomsskatten dermed er billigere. Et rækkehus kan derfor også være et godt førstegangskøb for et ungt par, med eller uden børn, eller en god mulighed for pensionister, som ønsker at flytte i noget mindre.

Derudover er haven til et rækkehus ofte mindre end ved en parcelvilla. Dette kan være en fordel, hvis du ikke har grønne fingre og ikke ønsker at bruge lang tid på havearbejde og vedligeholdelse.

Parcelhus

Et parcelhus er en fritliggende villa, og er en blanding af et byhus og en landejendom. Der er mange fordele ved at vælge et parcelhus, hvis det er noget, der passer ind i dit behov. Med et parcelhus har du nemlig ofte en større have end ved rækkehuse og byhuse, men ikke så stor, at det er uoverskueligt. Dette er især en fordel til dig med børn, da børnene her kan løbe ud og lege i haven. En større have vil selvfølgelig også betyde mere havearbejde, så derfor skal du være indstillet på, at græsset skal slås og haven holdes ved lige, hvis du køber et parcelhus.

Da huset er fritliggende, og dermed større, vil prisen på ejendomsskatten og boligen generelt være højere end ved et rækkehus. Dertil kommer, at det kræver lidt mere energi at holde huset varmt pga. størrelsen, samt fordi der ikke er nogle tætbyggede huse rundt om til at holde på varmen.

parcelhus

Ejerlejlighed

En ejerlejlighed er en lejlighed, som du køber, og dermed ejer. Når du køber en ejerlejlighed, køber du samtidig også en andel af den ejendom og grund, som ejerlejligheden ligger i/på. Du ejer derfor denne ejendom sammen med de andre lejlighedsbeboere, hvorfor du også skal være medlem af en ejerforening. Med en ejerlejlighed har du således også, sammen med resten af ejendommens beboere, ansvar for vedligeholdelse af bygningen, trappevask m.m.

Økonomisk set er der både fordele og ulemper ved en ejerlejlighed. Du skal typisk låne et stort beløb til at kunne købe ejerlejligheden, men hvis du køber, er der ofte også lidt større økonomisk fleksibilitet ift. lån. En ejerlejlighed kan desuden i nogle tilfælde være en opsparing for dig, hvis værdien stiger, og du afdrager på boliglånet.

Andelsbolig

Med en andelsbolig køber du dig ind i en andel og retten til at bo i den specifikke lejlighed eller bolig. Du kommer altså ikke til at eje noget, men har derimod kun et bevis på din andel. Ved en andelsbolig er det andelsboligforeningen, der ejer den bygning, hvor andelsboligen ligger. Udover at betale af på dit lån, skal du derfor betale husleje til andelsboligforeningen også.

Det kan hurtigt blive dyrt at købe en andelsbolig, for du har ikke mulighed for at låne pengene i et realkreditinstitut. Du skal derfor låne pengene i banken, hvor renten ofte er højere.

Der er mange regler forbundet med salg og køb af andelsboliger. Du bestemmer ikke selv prisen, når du vil sælge, og boligen må ikke sælges til mere end den maksimale pris, som beregnes ud fra forskellige faktorer.

Få hjælp af en professionel

Det kan være svært at vælge den rette bolig eller boligtype, hvis du ikke har låst dig fast på en specifik type. Derudover skal du tage stilling til, om boligen skal ligge i byen eller på landet, tæt på indkøbsmuligheder eller skole.

Leder du efter en bolig i Randers eller området omkring Djursland, kan det være en god idé at opsøge en professionel ejendomsmægler, som kan hjælpe dig. Denne ejendomsmægler i Auning kan hjælpe dig med at sondere terrænet af boliger og vise dig nogle muligheder, som passer ind til jeres krav og budget.

Med en ejendomsmægler ved hånden kan du fortælle, hvilke krav til værelser, beliggenhed eller lignende du har, hvorefter de kan vise dig, de muligheder der er inden for det givne område.