Er en biopejs den rette løsning til dit hjem? Se fordele og ulemper

Biopejse bliver fortsat mere og mere populære i moderne hjem, da de giver en varm og hyggelig atmosfære i boligen, og samtidig er mere miljøvenlige end traditionelle pejse. Selvom der er mange fordele ved at vælge en biopejs, er det dog også vigtigt at være opmærksom på de potentielle udfordringer, der kan være ved denne type pejs.

Overvejer du at investere i en biopejs, men er du i tvivl om, hvorvidt det er den rette løsning til dit hjem, bør du læse med her. I denne artikel vil vi nemlig se nærmere på, hvilke fordele og ulemper der er ved at vælge en biopejs. Dermed kan du træffe den bedste beslutning og finde ud af, om denne type pejs er den rette til dit hjem.

Fordele og ulemper ved at vælge en biopejs

En biopejs er ikke en billig investering, og derfor er det væsentligt at være bekendt med både fordelene og ulemperne, inden du beslutter dig for, hvorvidt denne pejseløsning er den rette til dig.

Fordele ved en biopejs

Der er mange fordele ved at investere i en biopejs, hvilket sandsynligvis også er en af årsagerne til, at biopejse er blevet populære. Herunder kan du læse om fordelene:

  • Har ikke brug for skorsten

Når du vælger en biopejs, slipper du for besværet med at skulle installere og montere en skorsten. En biopejs bruger bioethanol til afbrænding, som er et rent brændsel, der ikke udleder skadelige partikler. Der er således ikke behov for en skorsten, hvilket gør biopejsen til en ideel pejseløsning i boliger, hvor der ikke er mulighed for at etablere en skorsten

  • Er nem at flytte med

En af de væsentligste fordele ved en biopejs, er, at den er flytbar. Da den ikke kræver nogen skorsten, kan du placere biopejsen, hvor du ønsker. Særligt hvis du vælger en fritstående biopejs, kan du flytte rundt på den efter behov.

  • Giver ingen sod, røg og aske

I modsætning til brændeovne og traditionelle pejse afgiver en biopejs hverken sod, røg eller aske. Når bioethanol brændes, er afbrændingen rent, og der udledes derfor ikke nogen skadelige partikler, kun en smule kulilte og vand.

  • Er nem at rengøre

Når der ikke er nogen sod eller aske der skal fjernes, er rengøring af en biopejs også meget nem. Den kræver ikke nogen form for vedligeholdelse, og skal blot tørres af efter behov.

  • Er let at montere og anvende

En biopejs er meget nem at installere og montere. Vælger du en fritstående biopejs, er der næsten ingen montering. Du kan således hurtigt tage den i brug. Biopejsen er desuden let at anvende, da du hurtigt kan tænde og slukke for pejsen og samtidig regulere på flammebilledet og varmen.

Indbygget biopejs

Ulemper ved en biopejs

Selvom der klart er flest fordele ved en biopejs, er der også nogle ulemper, som er vigtige at være opmærksom på. Herunder kan du læse ulemperne ved en biopejs.

  • Giver varme til rummet

Dette punkt kan naturligvis også være en fordel, men faktisk er der mange, der bliver overrasket over, hvor meget varme en biopejs giver. En lille biopejs kan være nok til at varme et rum op, og derfor er det vigtigt at have dette med i overvejelserne.

  • Kan ikke placeres hvor som helst

En biopejs har åbne flammer, hvilket betyder, at den ikke kan placeres alle steder. Der er nogle sikkerhedsforanstaltninger man skal tage højde for i forhold til afstand til brandbare møbler og lignende. Derudover bør biopejsen betjenes med forsigtighed.

  • Kan ikke bruges som primær opvarmning

En biopejs afgiver varme, men ikke så meget varme, at den kan bruges til primær opvarmning af hjemmet. En biopejs har en effekt på mellem 3-10 kW, hvilket er fint til opvarmning af et rum eller til at øge varmen i hjemmet, men bør ikke stå alene som opvarmningskilde i boligen.