Sådan hjælper du som pårørende til et familiemedlem med inkontinens

Når man bliver ældre, øges risikoen for at få inkontinens, fordi urinvejssystemet ikke fungerer helt optimalt længere. Det gør, at man kan risikere at miste kontrollen over blæren og få ufrivillig vandladning.

Inkontinens er et almindeligt problem for særligt mange ældre, men kan være både pinligt og frustrerende for den ramte. Er du pårørende til en med inkontinens, er det derfor også vigtigt, at du udviser forståelse og ikke dømmer ham/hende eller bliver meget pinligt berørt på vedkommendes vegne. Jo mere afslappet du er omkring det, jo bedre kan personen med inkontinens også slappe af.

Hvis du har et familiemedlem, der er ramt af inkontinens, kan det desuden også være rart for dig at vide, hvad du kan gøre for at hjælpe personen bedst muligt. Derfor giver vi dig her gode råd til, hvordan du kan hjælpe som pårørende til en, der lider af inkontinens.

Kontakt lægen

Hvis personen, der lider af inkontinens, endnu ikke har kontaktet lægen, er det en god idé, hvis du hjælper med at bestille en tid for ham/hende. Lægen vil kunne give både råd og vejledning, og vil desuden kunne komme med sine anbefalinger til en behandlingsmetode, der vil kunne hjælpe bedst muligt. I første omgang vil dette typisk være fysioterapeutiske træningsøvelser eller livsstilsændringer.

Det kan dog også komme på tale at behandle med medicin og endelig kan en operation også komme på tale som en sidste udvej. Det er dog vigtigt at få lægens professionelle vurdering, så I også begge kan blive klogere på, hvilken type inkontinens der er tale om, og hvad der kan gøres for at afhjælpe problemet.

Sæt dig ind i situationen

Ved lægebesøget kan I begge få mere viden om den type inkontinens, som dit familiemedlem lider af, men det kan også være en god idé, hvis du selv prøver at sætte dig ind i og forstå den situation, som vedkommende står i.

Når du forstår de udfordringer, som vedkommende har, og du forstår, hvordan han/hende er påvirket af sin inkontinens, kan du i højere grad finde ud af, hvordan du bedst muligt kan hjælpe, og hvordan du kan bidrage til en bedre livskvalitet for din nære.

Besøg din nære og hold kontakten

videoopkald-til-aeldre-kvinde

Regelmæssige besøg hos din nære er en god idé. Når du besøger ham/hende kan du nemlig selv få at se, hvordan inkontinens påvirker ham/hende samt få indblik i, om din nære har nogle fysiske eller psykiske udfordringer, som han/hun skal have hjælp til.

Har du ikke mulighed for at tage på besøg, er det vigtigt, at du sørger for at holde kontakten, så du hele tiden er opdateret på, hvordan vedkommende har det. Her kan I snakke sammen både over telefonen eller bruge Skype, WhatsApp, Messenger eller FaceTime til at holde kontakten ved lige.

Hjælp med toiletbesøg

En måde du kan hjælpe din nære på, er ved at hjælpe ham/hende på toilettet eller sørge for, at vedkommende hurtigt og nemt kan komme på toilettet, når behovet opstår. Her gælder det både om at sørge for at vejen til toilettet er ryddet og nem at komme til, så han/hun hurtigt kan nå på toilettet og ikke falder og slår sig på vejen.

Samtidig kan det være en god idé så vidt muligt at sørge for, at din nære har noget tøj på, som hurtigt og let kan komme af, så tøjet heller ikke bliver et problem eller en udfordring i forbindelse med at komme på toilettet.

Sørg for beskyttelse mod uheld

Derudover kan du hjælpe din nære ved at sørge for at han/hende holder sig tør med den rette beskyttelse. Tena har lavet en række inkontinensprodukter, der giver optimal beskyttelse mod inkontinens. Hjælp med at finde den rigtige type inkontinensprodukter til din nære, som har den rette absorberingsevne, og som passer til ham/hende.

Tena laver desuden både inkontinensbind, fikseringstrusser, trusseindlæg og bleer med forskellig sugeevne, så der er noget til enhver, uanset om vedkommende lider af let, middel eller svær inkontinens.