Kend forskellen på de to typer af allergier

Allergi er enormt træls og ubehageligt for den der oplever det, og flere og flere dansker synes at udvikle allergi. Har du først fået allergi, slipper du desværre ikke af med den igen.

Der findes to typer af allergi, med hver deres symptomer. Nedenfor kan du blive klogere på, hvad de to allergier hedder, og hvilke allergiske reaktioner der opstår, hvis du lider af en af de to. Samtidig får du svar på, hvilke behandlingsmuligheder der er for dig, der lider af allergi. Uanset hvilken allergitype, du har.

Kontaktallergi

Kontaktallergi bliver også kaldt for type 4 allergi. Navnet kontaktallergi kommer af, at du er i kontakt med nogle stoffer, du er allergisk overfor, og derefter udvikler en allergisk reaktion. Hvis du har kontaktallergi får du en allergisk reaktion på noget, du har rørt ved, og som altså har været i kontakt med din hud. Det kan typisk være forskellige parfumestoffer, farvestoffer, kemikalier eller metaller.

Har du kontaktallergi, vil den allergiske reaktion ikke komme lige med det samme. Den kan sagtens være lang tid om at vise sig, lige fra timer til dage. Den allergiske reaktion ved kontaktallergi viser sig som et eksem på huden, der hvor huden har været i kontakt med stoffet. Det er ofte parfume, nikkel eller latex, som folk udvikler en allergisk reaktion overfor.

Straksallergi

Straksallergi bliver også kaldt for type 1 allergi. Navnet straksallergi kommer af, at du straks efter er blevet udsat for allergener, udvikler en allergisk reaktion. Den allergiske reaktion kan i disse tilfælde opstå med det samme og indtil flere minutter efter, du er blevet udsat, alt efter, hvad du har været udsat for, og hvor meget.

Hvis du har straksallergi, så vil dine symptomer primært komme i slimhinderne i enten øjne eller næse. Symptomerne vil altså være de samme, som hvis du har høfeber eller astma, og vil betyde, at du kan få røde og irriterede øjne og/eller løbende eller stoppet næse.

Du kan få straksallergi af bl.a. husdyr, fødevarer, pollen og latex.

Behandling af din allergi

Har du først fået allergi over for et stof eller protein, har du allergi resten af dit liv. Men selvom du skal leve med din allergi resten af livet, er der heldigvis midler, der kan gøre det mere behageligt for dig.

Hvis du har kontaktallergi, er det bedste du kan gøre, rent faktisk at undgå at komme i kontakt med det, som du er allergisk over for, eks. parfume. Derudover kan du pleje huden med forskellige cremer og salver mod eksem. Hvis du er meget plaget af dit eksem, og du ikke finder nogen lindring i diverse cremer, kan du blive behandlet med tabletter.

Har du straks allergi af eks. pollen, kan det være svært helt at undgå dette, når forårssæsonen sætter ind. Derfor er der hjælp at hente gennem forskellige næsesprays, allergi piller og øjendråber. Fælles for disse midler er, at de alle kan købes på apoteket i håndkøb. Oplever du ikke nogen bedring med disse midler, kan du overveje om du skal i behandling med binyrebarkhormon eller få en vaccination mod din allergi. Dette skal du dog drøfte med lægen, inden du tager en beslutning.