Hus eller lejlighed? Fordele og ulemper

Egen have eller ingen vedligeholdelse? Spørgsmålene er mange, når du og familien skal beslutte, hvor I skal bo.

Måske ved I allerede, at I gerne vil have eget hus med have, eller måske drømmer I om storbylivet i en lejlighed i centrum. Men er I lidt i tvivl om, hvad I ønsker? Så kan I kigge nærmere på nedenstående, hvor vi har samlet en række fordele og ulemper ved de to typer af bolig, så I kan vælge den helt rette til jer.

Fordele ved lejlighed

Hvis I allerede bor i lejlighed, kender I måske allerede de fleste af fordelene. En af de store fordele ved at bo i lejlighed er, at I ikke selv skal vedligeholde noget som helst. Med andre ord så er det viceværten/udlejer, der skal sørge for, at jeres vask, toilet eller lign. virker, som det skal. Det er lækkert!

Bor I i lejlighed og ønsker at fortsætte med dette, vil I ofte være tættere på byen og centrum. Det betyder, at I nemt kan komme med offentlig transport eller tage ind til byen for shopping/middag etc.

At bo i lejlighed er ofte også billigere end at bo i eget hus, da du kun har husleje at betale. Du skal ikke betale afdrag og renter, ejendomsskatter osv., hvilket kan øge den månedlige udgift til en bolig markant.

Ulemper ved en lejlighed

Vi kommer selvfølgelig heller ikke udenom ulemperne ved en lejlighed. Ikke alle lejligheder har have eller altan, og er I en af de familier, der bor på 2. sal uden altan, kan det hurtigt blive svært at være udenfor, særligt om sommeren. Her skal du bevæge dig hen mod en legeplads i stedet for blot at gå ud i haven. Med en lejlighed er du som nævnt tæt på alting, men det betyder ofte også mere larm. Har du brug for ro omkring dig, kan et hus være at foretrække.

Fordele ved eget hus

Vælger I at købe hus, er de flestes store fordel nok også haven, som oftest medfølger en villa eller et rækkehus. Med egen have har du mulighed for at lade ungerne løbe rundt og lege, samtidig med at du kan nyde solen og grille på terrassen til langt ud på aftenen.

For mange er det at bo i eget hus er ofte lig med en større frihed. Det skyldes, at der ofte ikke skal tages nær så meget hensyn til under- eller overboer, som hvis du bor i lejlighed. Dertil kommer også, at du kan gøre hvad der passer dig med huset i mange tilfælde, da det er helt dit eget.

Medmindre du køber et hus inde i midtbyen, så er de fleste huse ofte beliggende lidt uden for centrum. Det betyder, at du i mange tilfælde kommer lidt mere ”ud på landet” så at sige og ofte er omringet af lidt mere naturskønne omgivelser. Hvis det er noget, der giver dig og familien energi, kan det være en god mulighed.

Ulemper ved eget hus

hus reparation

Der er selvfølgelig også ulemper ved at købe sit eget hus. En af dem er bl.a., at der er konstant vedligeholdelse ved eget hus. Der vil ofte være et eller andet, du skal lave eller sørge for er i orden, og samtidig er du selv ansvarlig for alle reparationer og udskiftninger. Det kan både være dyrt og hårdt.

Med et hus uden for byen, vil du i nogle tilfælde måske også opleve længere transporttid til arbejdet eller andre aktiviteter, som førhen var lettere i lejligheden i byen. Det kan måske også betyde, at du skal anskaffe en bil, hvis I ikke allerede har en i forvejen.

Selvom der er mange fordele og ulemper ved hver type bolig, er det vigtigt, at I tænker jer grundigt om, inden I køber. Hvis det bliver nødvendigt, og I ønsker at købe eget hus, kan I få hjælp til boligkøb hos en advokat. Han kan hjælp jer med at finde det helt rette hus til jer.