Disse ting indeholder en tilstandsrapport ikke

Skal I købe ny bolig til jer selv og resten af familien? Så er det med at have tungen lige i munden, når I er ude at se på boliger.

Det kan nemlig godt betale sig at være grundig, så I undgår slemme skader og fejl, når I har overtaget boligen. En tilstandsrapport kan hjælpe jer på vej, men desværre er den ikke altomfattende, og derfor skal I være ekstra opmærksomme. Her kan I læse om, hvad tilstandsrapporten ikke omfatter, og hvordan I sikrer jer den bedste handel alligevel.

Derfor er det vigtigt med en tilstandsrapport

Der er mange fordele ved at have en tilstandsrapport, når du skal se efter ny bolig. Først og fremmest giver det både dig som køber, og sælger, et overblik over selve boligen, hvilket kan være en rigtig god start. Med tilstandsrapporten ved du på forhånd, hvordan boligens tilstand er, hvilket kan være en hjælp, når I skal forhandle om boligens pris.

For sælger er en tilstandsrapport meget vigtigt, hvis der skal tegnes en ejerskifteforsikring. Dermed kan sælger frasige sig sit ansvar for eventuelle skader efter overtagelse.

Vær opmærksom på tilstandsrapporten

Selvom tilstandsrapporten er en uvurderlig rapport, når I skal se på ny bolig, er det også vigtigt at huske på, at rapporten ikke er alt. Mange sætter udelukkende deres lid til tillidsrapporten, hvorefter de senere hen opdager en række skader eller fejl, som ikke er oplyst i tilstandsrapporten. Det kan give skår i glæden, hvis I ikke er opmærksomme, og selv skal hæfte for skadernes udbedring. Det kan dog heldigvis undgås ved at huske på, at tilstandsrapporten kun omfatter de ting, den bygningssagkyndige kan se, når han besigtiger boligen.

Tilstandsrapporten dækker bl.a. ikke:

  • Pris på udbedring af eventuelle skader
  • Boligens elinstallationer
  • Hårde hvidevarer
  • Markiser
  • Slitage på boligen
  • Pool eller lign. uden for boligen
  • Indretning af bolig inden for

Er du eller I i tvivl om boligen har andre fejl eller mangler, end den bygningssagkyndige beskriver i rapporten, kan du overveje at tage en håndværker med ud for at se på boligen og lave en grundig gennemgang. Du kan også bestille rådgivning hos en uvildig bygningssagkyndig, som kan hjælpe dig med at gå boligen grundigt igennem. Udover dette bør du selvfølgelig selv være yderst opmærksom og grundig, når du ser på ny bolig. Det er også den uvildige bygningssagkyndige, som kan hjælpe jer med at tolke de mange begreber i jeres tilstandsrapport, så I er sikre på, at I forstår det hele.

Hvem står for tilstandsrapporten?

par taler med byggesagkyndigDet er sælger af boligen, der skal sørge for at få udarbejdet en tilstandsrapport, som du som køber kan se på. Sælger kan gennem ejendomsmægler få kontakt til en bygningssagkyndig og få udarbejdet en rapport eller selv tage kontakt til en bygningssagkyndig, som står for besigtigelsen.

Begge parter skal være opmærksomme på, at rapporten kun er gyldig i 6 mdr., og derfor skal der udarbejdes en ny rapport, hvis boligen ikke er solgt efter de 6 måneder. Det samme gælder, hvis boligen har fået udbedret skader i mellemtiden. Her skal også udarbejdes en ny rapport.