Vi kan ofte ikke lide at tale om døden, men man kan ikke komme udenom, at døden kommer vi alle til at stifte bekendtskab med på et eller andet tidspunkt. Derfor er det kun fornuftigt at forholde sig til døden, og hvad der skal ske, efter vi dør.
Det gør man bedst med et testamente. Så er der ikke noget med, at nogle har hørt noget, og andre har hørt noget andet, og hvad kan man egentlig lige huske. Testamentet er den sikre måde at give videre, hvad man har af ønsker efter døden, og det kan have stor betydning for menneskene omkring en.
Der er arvelovgivning på plads i Danmark, som sikrer en eller anden form for standardiseret fordeling af de værdier, man efterlader sig, når man dør. Det er nødvendigt, så man ikke står med tusindvis af sager hvert år, hvor man ikke ved, hvad der skal ske med arvegenstande og formuer, men det er ikke altid det, man selv gerne vil have.
Og det er potentielt særligt en udfordring, når der er tale om sådan noget som sammenbragte børn og par, der lever sammen men ikke er gift. Lovgivningen tager nemlig udgangspunkt i ægtefæller og biologiske børn.
Sving forbi advokaten
Når man så har besluttet sig for at få lavet et testamente, hvilket er en god idé, er det smart at gøre ved en advokat. Man kan godt lave sine egne testamenter, men der er nogle krav, de skal leve op til, og dem har en advokat med speciale i testamenter helt styr på.
Advokaten vil også kunne rådgive om hensigtsmæssige måder at indrette sit testamente på, så man rent faktisk får det resultat, man gerne vil have. Advokaten kan naturligvis også rådgive dig, så du ikke ender med at skrive noget i testamentet, som er ugyldigt af den ene eller den anden grund, så du er sikker på, at det der står, også er det der sker.
Det er jo det, der er hele pointen i at lave et testamente, så det giver ikke så meget mening at skrive noget ned, som ikke kan efterleves. Derfor er det for mange en god idé med et testamente.
De grelle eksempler er slemme
Der findes nogle slemme eksempler på, hvad man i yderste konsekvens kan komme til at døje med, hvis man ikke har skrevet et testamente. Den potentielle problematik kommer især i spil, hvis man ikke er gift, og hvis der er sammenbragte børn, fordi de har ikke samme rettigheder, som ens egne børn.
Man kan eksempelvis forestille sig, at en mand har et voksens barn, som er flyttet hjemmefra, og manden har fundet en ny kæreste, som har et barn selv. De bor sammen, men hvis de ikke er gift, er det ikke lige sådan, at kæresten og hendes barn bare over tager huset, hvis de ikke står som ejere af huset.
Det vil som udgangspunkt gå til det voksne barn, som måske ikke har en forbindelse til kæresten, og så er der potentielt problemer, fordi det voksne barn kan kræve arven, som blandt andet er huset, og så kan kæresten med barnet være tvunget til at flytte.
Sådan er det naturligvis ikke altid, men et testamente vil hjælpe meget på denne type problemstillinger.