Sådan sikrer du, at du er rørig hele livet

Når vi er børn og unge, er det sjældent vi tænker på, hvordan vi holder vores krop sund og rask, fordi de fleste mennesker ikke oplever problemer med bevægeligheden i deres ungdom. Dog kan stivhed, ømhed og generel svaghed i kroppen komme snigende med alderen. Dog er det ingen naturlov, men som oftest en konsekvens af en ændret livsstil. Derfor er der også håb forude, hvis du synes, at benene eller ryggen er blevet lidt mindre fleksibel end da du var 14.

Kroppen er en maskine som kræver vedligehold. Hvis du køber en ny bil og lader den stå i indkørslen i 30 uden at gøre noget ved den, er det ikke utænkeligt, at den ikke fungerer ligeså godt som den gjorde, da du købte den. Har du derimod brugt den hver eneste dag i de 30 år vil det nok i stedet være slid, der kan være et problem.

Lidt på samme måde er det med kroppen. Hvis du har slæbt på betonsække hele dit liv, er der ikke mærkeligt, hvis din krop synes slidt. Har du derimod siddet på en kontorstol, er det nok nærmere stivhed, der kan være et problem. Uanset hvad, kan der gøres noget ved problemerne. Og det er aldrig for sent at gøre noget godt for sin krop.

Bevæg dig rigtigt og ofte

Hemmelighed bag en sund og rørig krop er i høj grad at bevæge sig. Der er ingen krav om, at du skal besøge et træningscenter 6 gange om ugen, eller løbe 13 halvmaratoner om året. Mindre kan bestemt også gøre det. Det vigtigste er, at du gør noget.

Har du et stillesiddende job, kan det eksempelvis være en ide at tage cyklen på arbejde, eller gå en god lang tur, når du kommer hjem fra jobbet. På den måde sikrer du, at kroppen ikke ender med at blive stiv af at sidde for meget ned, samt bibeholder en vis styrke i din krop.

Har du derimod et meget fysisk krævende arbejde, så kan det være en rigtig god ide at dyrke forskellige former for styrketræning og afspænding. Hvis du skal løfte meget, er det eksempelvis klart til din egen fordel, hvis du er stærk i både ryg og ben. Og så er det vigtigt, at du løfter rigtigt, så du ikke overbelaster din krop unødigt og risikere at komme alvorligt til skade.

Alderen kan trykke, men er ingen undskyldning

Aktiv i fremskreden alder

Som tidligere nævnt vil mange mennesker opleve, at kroppen begynder at gøre vrøvl, når de når op i en vis alder. Det kan skyldes slid i leddene eller måske sågar en lidelse som eksempelvis gigt. Men selvom det kan være forbundet med smerte i starten, er det vigtigt at holde sig i gang, selvom det kan gøre ondt. Gigtpatienter kan have glæde af glucosamin, der er med til at lindre smerterne ved slidgigt, så man bedre kan holde sig i gang.

Hvis man lader smerterne sætte en stopper for ens aktivitet har man nemlig gang i en ond cirkel. For jo mindre man bevæger sig, jo mindre bevægelig bliver muskler og led. Og så kan man lidt populært sige, at man ender med at ruste fast.

Det handler altså om i stedet at banke rusten af og holde sig i gang hele livet, hvis man vil kunne lege med sine børnebørn, selv klare sin indkøb og generelt være rørig og uafhængig af andres hjælp. Og hvis man kan finde nogle af være aktive sammen med, viser flere undersøgelser, at det er nemmere at holde sig i gang. Så uanset om du går til tennis, går lange ture eller ror op og ned af Gudenåen, så vil al motion komme dig til gode i det lange løb.