Få et bedre helbred med fysisk aktivitet i hverdagen

Er du en af dem, der heller ikke får nok motion og ikke bevæger sig nok i hverdagen? Rigtig mange danskere, specielt dem der har et stillesiddende job, får ikke rørt sig tilstrækkeligt i hverdagen.

En undersøgelse foretaget af verdenssundhedsorganisationen fra 2018 viser at 28,5 %, det vil sige ca. en fjerdedel af den danske befolkning, ikke er aktive nok. Tallet ligger lavere end eksempelvis i Tyskland og Norge, men det er stadig en stor del af danskerne, der ikke får tilstrækkeligt med motion i hverdagen.

Det kan der selvfølgelig være mange årsager til. Har man et stillesiddende job, hvor man sidder ned 8 timer eller mere om dagen, og man efterfølgende skal handle ind, hente børn og lave mad, kan det være svært også at få passet den fysiske aktivitet ind i hverdagens skemalagte dag. Dog er det en god idé at prioritere, hvis man gerne vil forbedre sin sundhed og mindske risikoen for sygdomme.

Fordele ved fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er rigtig vigtigt for helbredet, og kan give mange sundhedsmæssige fordele. Er man fysisk aktiv hver dag, kan man forebygge hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og tyktarmskræft. Fysisk aktivitet har desuden en positiv effekt på stofskiftet og hormonsystemet.

Hvis du bevæger dig regelmæssigt kan du hjælpe dig selv med at få et bedre helbred. Det behøver ikke være anstrengende fysisk aktivitet, og du behøver ikke at tage ned i fitnesscenteret hver dag.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne mellem 18-64 år skal være fysisk aktive mindst en halv time om dagen. Denne aktivitet skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over de almindelige dagligdagsaktiviteter. Derudover skal du være fysisk aktiv med høj intensitet to gange om ugen i mindst tyve minutter.

Hvis du overholder sundhedsstyrelsens råd, kan du hjælpe dig selv med at forbedre dit helbred og få gavn af de sundhedsmæssige fordele på længere sigt.

Kvinde-loeber-mod-maal

Tæl dine skridt

Mange har gavn af at gå et specifikt antal skridt om dagen for at blive mere fysisk aktive. Det hjælper dem med at holde styr på, om de har nået deres daglige mål, hvis de ikke lige har et ur på sig eller holder øje med tiden, når de er ude at gå.

Det anbefales mange steder at gå 10.000 skridt. Anbefalingerne svinger dog meget, og hvor nogle mener, at 10.000 skridt ikke er tilstrækkeligt, og at 15.000 skridt om dagen bør være målet, er der andre der mener, at man ikke behøver at gå hele 10.000 skridt for at opnå en effekt.

Faktum er dog, at lidt fysisk aktivitet er bedre end ingenting, og hvis du synes, at 30 minutter eller 10.000 skridt er for ambitiøst for dig, er det bedre at starte ud med lidt mindre. Ellers kan det være, at du synes, at det er for uoverskueligt og dermed slet ikke kommer i gang.

Brug en skridttæller

For at få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen og hjælpe dig selv lidt på vej med at nå dit daglige mål, kan du gøre brug af en Omron skridttæller. Omrons skridttællere er præcise og nemme at have på sig i hverdagen.

Du kan selvfølgelig nøjes med din telefon, men en faktisk skridttæller giver dig et mere præcist resultat, og ofte har de flere nyttige funktioner end telefonen.

Eksempelvis kan Omron Walking Style IV skridttæller tælle både skridt du tager, når du skal lave dagligdagsaktiviteter og aerobiske skridt. Det vil sige, at den udover at tælle dine almindelige skridt, kan tælle de skridt du går, når du går længere ture i en højere intensitet (mere end 60 skridt i minuttet), der ligger udover dine dagligdagsaktiviteter. På den måde kan du holde øje med de skridt, som virkelig hjælper dig med at øge din sundhed og forbedre dit helbred.