Kan du som kommende boligkøber fortryde dit køb? Hvilke regler gælder, når du fortryder, og hvad koster det egentlig?
Disse spørgsmål er blot få ud af mange spørgsmål, der kan være forbundet med det at købe ny bolig, og ligeledes, hvis du rent faktisk ender med at fortryde boligkøbet.
Skulle du komme i den situation, kan du her blive klogere på, hvordan du er stillet, hvis du vil gøre brug af din fortrydelsesret som boligkøber.
Kan du fortryde et boligkøb?
Aftalen er underskrevet, og du har dermed indgået en aftale mellem sælger og dig som køber. Men nu fortryder du købet. Måske var det alligevel ikke helt det rigtige? Eller måske er der andre omstændigheder, der påvirker boligkøbet. Uanset hvad årsagen er til, at du fortryder et boligkøb, så kan det heldigvis godt lade sig gøre. Som boligkæber har du nemlig ret til at fortryde købet, så længe du gør det inden for tidsfristen – normalvis seks hverdage.
Hvad koster det at fortryde sit boligkøb?
Vil du som boligkøber gøre brug af din fortrydelsesret inden for de 6 hverdage, koster det dig 1% af købssummen, som skal betales til sælger. Det er altså ikke gratis at fortryde sit boligkøb. Det kan hurtigt blive dyrt, hvis købssummen på boligen er et par millioner.
Hvordan skal du fortryde?
Når du har mærket efter i kroppen, og har fundet frem til, at det måske ikke er det helt rigtige alligevel, skal du tælle dig frem til, hvornår din frist udløber. Her tæller helligdage og weekender ikke med. Aftalen for boligkøbet er bindende, når både køber og sælger har skrevet under. Vil du fortryde, skal dette gøres skriftligt til sælger eller ejendomsmægler inden for denne frist.
Hvis det er sælger, der har underskrevet først, kan du som køber gøre brug af tilbagekaldelsesretten, som ikke koster noget for dig som køber.
Undgå at betale dyrt for fortrydelsen
At fortryde et boligkøb kan som nævnt gode lade sig gøre. Du skal dog være opmærksom på, at det hurtigt kan blive dyrt, hvis du ikke i forvejen har en advokat eller et indskrevet forbehold i købsaftalen.
Med en boligadvokat som din rådgiver, kan du nemlig få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen, som kan være rigtig godt at have. Uanset om du fortryder boligkøbet eller ej, er et advokatforbehold rigtig godt at have med, da du sikrer dig bedst muligt med en advokats hjælp.
Et advokatforbehold betyder, at aftalen ikke kan godkendes, førend advokaten har læst aftalen og godkendt denne. Du har således mulighed for at fortryde købet, uden at betale noget til sælger, hvis advokatforbeholdet er indskrevet i aftalen. Med dette forbehold vil der være mindre risiko for at fortryde købet, da du har fået advokaten til at se aftalen igennem, og du dermed kan være sikker på, at alt vedr. handel og købsaftale er, som det skal være. Samtidig sparer du altså omkostningerne til sælger, hvis du gerne vil fortryde. Du skal dog stadig betale din advokat. At få hjælp til boligkøb hos en advokat kan derfor godt være en økonomisk fordel for dig som køber.