Der kan være flere grunde til at købe ny bolig. Måske bor I i en lejlighed og har brug for mere plads, eller måske vil I gerne være tættere på børnenes institutioner eller bedsteforældrene. Uanset hvad der er årsagen til, at I ønsker at købe ny bolig, er det vigtigt at have styr på købsprocessen.
At købe en bolig kan nemlig være en kompleks proces at navigere i, og er desuden en stor beslutning og investering. Derfor kan det være nyttigt at have et overblik over, hvilke trin I skal igennem i løbet af købsprocessen, så I kan forberede jer bedst muligt.
Herunder har vi beskrevet nogle af de vigtigste trin i købsprocessen, så I kan komme i gang med at finde og købe jeres drømmebolig.
1. Find drømmeboligen
Det første trin i købsprocessen er at finde den bolig, som I ønsker at bo i, og som lever op til jeres krav, ønsker og behov. Her kan det være en god idé at afklare, hvor I ønsker at bo rent geografisk, hvilket område I ønsker at bo i, og hvordan boligen skal se ud i forhold til planløsning. Når I har en idé om, hvad I går efter, kan I gå i gang med at undersøge markedet i forhold til boliger, bruge online boligportaler og tage til fremvisninger af de boliger I synes virker interessante.
2. Aftal finansiering
Når I har fundet en bolig, som I gerne vil bo i, skal I have aftalt og afklaret finansieringen af boligen. Dette omfatter blandt andet møder med banker og realkreditinstitutter for at drøfte lånemuligheder og finde frem til, hvor meget I har mulighed for at låne. Når I er blevet godkendt til at låne, og I har fået godkendt det beløb I ønsker at låne af banken, kan I gå videre i købsprocessen.
3. Få køberrådgivning
Inden I afgiver jeres bud på boligen, er det en god idé at få byggeteknisk køberrådgivning. Med byggeteknisk køberrådgivning kan I få en gennemgang af jeres drømmebolig og få indblik i boligens byggetekniske stand. Gennemgangen foretages af beskikkede bygningssagkyndige, som også kan hjælpe jer med at gennemgå boligens energimærke og tilstandsrapport. På den måde kan I få en bedre forståelse for boligens tilstand, og om der er eventuelle skader, I skal være opmærksomme på. Husk også at få tegnet en ejerskifteforsikring, som dækker ved fejl og mangler på boligen, der ikke fremgår af tilstandsrapporten.
4. Afgiv bud på boligen
Når I har besluttet jer for, om det er den rigtige bolig for jer, og I har lavet en aftale med banken og realkreditinstitutter omkring finansiering og lån til boligen, er næste trin i købsprocessen at afgive et bud på boligen. Dette omfatter også forhandling af boligens salgspris og eventuelle betingelser, herunder betalingsbetingelser, betingelser for overtagelse samt dato for overtagelse. I kan eventuelt bruge en købermægler til at forhandle prisen på boligen for jer.
5. Underskriv købsaftalen
Hvis sælgeren af jeres drømmebolig accepterer jeres bud, og begge parter er enige om prisen og betingelserne for boligoverdragelsen, skal købsaftalen underskrives. Købsaftalen er et juridisk bindende dokument, og det er derfor vigtigt, at I har læst og forstået vilkårene, inden I skriver under. Hvis I skulle fortryde købet, har I dog en fortrydelsesfrist på op til 6 hverdage efter købsaftalen er underskrevet.
6. Overtagelse af bolig
Når købsaftalen er underskrevet, vil I skulle betale et depositum og arrangere betaling til sælger, hvis I ikke allerede har gjort det. Når der er styr på dette, kan I overtage boligen og begynde at flytte ind på det aftalte tidspunkt, som fremgår af købsaftalen.
Disse 6 trin er generelt gældende for de fleste boligkøb, men kan variere lidt – blandt andet i forhold til om I vælger at få køberrådgivning. Når I skal købe nyt hus, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at købsprocessen kan være lang og kompleks. Det er derfor væsentligt, at I tager jer den tid I har brug for til hvert trin i processen.