Sådan beskytter du dig selv og din familie mod solens stråler

Når solen for alvor bryder frem i foråret og solens varme stråler kan mærkes på huden, er det vigtigt, at huske at beskytte sig godt mod solen. Mange venter til sommermånederne med at finde solcremen frem, men faktisk bliver huden udsat for solens UV-stråler alle årets dage. Det er derfor vigtigt, at man husker at beskytte sig mod solen, også selvom sommeren er nogle måneders vej endnu.

Særligt hvis du og din familie er meget aktive og I ofte er udenfor i forbindelse med børnehave, skole og arbejde, kan det være en god idé at huske at solcremen. Kræftens bekæmpelse anbefaler, at man beskytter sig mod solen, når UV-indekset er 3 eller derover, hvilket typisk er i månederne fra april til september i Danmark.

Herunder giver vi dig en række gode råd og tips til solbeskyttelse, og så du bedst muligt kan beskytte dig selv og din familie mod solens UV-stråler.

Vælg en solcreme der beskytter mod UVA og UVB

Når du skal vælge en solcreme, er det vigtigt at du vælger én, som både beskytter mod solens UVA- og UVB-stråler. UVB-stråler er de stråler, som gør huden rød og forbrændt. UVA-stråler er de stråler, som trænger dybere ned i hudens lag, og som gør, at huden ældes hurtigere.

Begge UV-stråler kan dog være med til at øge risikoen for hudkræft, og derfor er det vigtigt, at du vælger en solcreme, som beskytter mod begge typer stråler. Hvilken type solcreme du skal vælge, afhænger af jeres præferencer. Nogle kan bedst lide en tyk solcreme, mens andre foretrækker en sollotion eller sololie. De virker alle lige godt, så længe man sørger for at påføre tilstrækkeligt med solbeskyttelse.

Brug én håndfuld solcreme til hele kroppen

Som tommelfingerregel skal du bruge én håndfuld til hele kroppen. Det vil sige, at du skal bruge den mængde der svarer til din egen håndstørrelse til din egen krop og den mængde der svarer til barnets håndstørrelse til dit barns krop. En håndfuld svarer ca. til 40 ml til en voksen og 20 ml til et barn.

Solcreme skal have tid til at trænge ind i huden. Derfor skal det gerne påsmøres 20 minutter inden du går ud i solen. Har du eller din familie badet eller svedt meget, er det desuden nødvendigt at I smører jeg ind i solcreme igen.

Brug solcreme med solfaktor 15 som minimum

solcreme

Når UV-indekset er nået op over de 3 skal du som minimum bruge en solcreme med solfaktor 15, hvis du opholder dig i Danmark. Opholder du dig syd for Danmark, hvor der er mere sol og varme, skal du minimum bruge solfaktor 30.

Har du meget lys hud, kan det dog være, at du også skal bruge faktor 30 i Danmark. Børn har ligeledes også ofte en lys og sart hud, og det er derfor en god idé at bruge en solcreme med faktor 30 til børn også.

Vær opmærksomhed på solcremens holdbarhed

Rigtig mange vælger at bruge den solcreme de har liggende i skuffen fra sidste år. Solcreme kan dog godt blive for gammel, og er den det, betyder det, at virkningen ikke længere er den samme. Det er derfor vigtigt at holde øje med solcremens holdbarhed. Det kan du gøre ved at kigge på det lille ikon på emballagen, som viser, hvor længe solcremen kan holde sig.

Er holdbarhedsdatoen overskredet bør du købe en ny solcreme, da du så ikke længere kan regne med solfaktortallet. Efter åbning er holdbarheden typisk et år. Har solcremen derimod ikke været åbnet, kan du sagtens bruge solcremen fra sidste år, da den typisk kan holde sig uåbnet i to-tre år.

Hvis solcremen har ligget meget i solen eller på den har en dårlig lugt eller mærkelig farve bør den dog smides ud, uanset hvor længe den har været åben.

Husk de tre solråd

Særligt om sommeren kan det være en god idé at huske Kræftens bekæmpelses 3 solråd: Skygge, solhat og solcreme. Søg skygge mellem kl. 12 og 15, beskyt dig selv og dine børn med solhat og løst dækkende tøj samt brug solcreme med minimum faktor 15.

Husk desuden at babyer og små børn ikke må opholde sig direkte i solen, og det er derfor vigtigt, at du sørger for, at de er i skyggen, så de ikke bliver udsat for solens UV-stråler.