Er du nysgerrig på at lære mere om biopejse, eller overvejer du at investere i en biopejs til dit eget hjem? Så er du kommet til det rette sted. I denne artikel har vi nemlig samlet svar på alle de spørgsmål du måtte have om biopejse.
Vi dykker blandt andet ned i, hvad en biopejs er, hvordan den fungerer, og hvordan den påvirker indeklimaet. Uanset om du allerede har en smule kendskab til biopejse, eller du er ny i verdenen af biopejse, kan du finde nyttig viden og information i denne artikel.
Læs med herunder og bliv klogere på den miljøvenlige biopejs.
Hvad er en biopejs?
En biopejs bliver også kaldet en ethanol pejs, da den bruger bioethanol som brændstof. Bioethanol er en type alkohol, som fremstilles af afgrøder såsom majs, sukkerrør og kartofler, hvilket gør den til en bæredygtig og vedvarende energikilde.
Biopejsen fungerer ved, at der hældes bioethanol i brandkarret, som herefter antændes ved hjælp af en lang lighter. Dette skaber en flot flamme, som også afgiver varme.
Hvor meget varme giver en biopejs?
Hvor meget varme en biopejs giver, afhænger i høj grad af modellen. En biopejs har typisk en effekt på 3-10 kW, hvilket er nok til at opvarme større rum. Biopejse er dermed ideelle til at øge temperaturen i et rum og skabe en varm og indbydende atmosfære.
Ofte har moderne biopejse justerbare temperaturer, der gør det muligt at justere varmen og flammerne efter behov.
Kan biopejse bruges som primær varmekilde?
Selvom biopejse afgiver varme, er det ikke tilstrækkeligt til at kunne opvarme et helt hjem. Den kan derfor ikke bruges som primær varmekilde. Til gengæld kan biopejsen være en god løsning, hvis du ønsker at øge temperaturen i stuen, kontoret eller køkkenet.
Mange bruger desuden biopejse som dekoration, da de foruden at afgive varme har et flot stilrent design, der pynter i hjemmet.
Hvilke typer biopejse findes der?
Biopejse findes i flere forskellige typer af designs, hvilket gør, at du kan placere og integrere dem på forskellige måder i dit hjem. Når du skal investere i en biopejs, er typen også noget af det første du skal vælge, da typen afhænger af placeringen. De forskellige typer af biopejse er:
- Bord biopejse
- Fritstående biopejse
- Indbygnings biopejse
- Væghængt biopejse
- Lofthængt biopejse
- Brandkar til indbygning i vægge som rumdeler
- Udendørs biopejse
Der er således mange forskellige typer af biopejse at vælge imellem. De fleste biopejse kan desuden bruges både ude og inde.
Hvordan påvirker biopejse indeklimaet?
Biopejse udleder ingen skadelige partikler, som kan påvirke indeklimaet negativt. Når en biopejs er tændt udleder den varme, vanddamp og kulilte. Vanddampen kan øge fugtigheden i rummet, men er oftest ikke et problem, så længe man sørger for at lufte ud, som man normalt ellers ville gøre.
Ligesom ved stearinlys og traditionelle pejse udleder biopejse en lille mængde kulilte. Mængden er dog så lille, at den ikke har nogen betydning, så længe man sørger for at lufte ud og ikke bruger biopejsen i små rum.
Forurener biopejse luften?
En biopejs afgiver ingen sod, røg eller aske, og forurener derfor ikke luften. De afgiver en smule kulilte, men i begrænsede mængder. Stearinlys forurener luften mere end biopejse, da de også afgiver sodpartikler. Derfor kan biopejse med fordel betragtes som et miljøvenlig alternativ til at skabe hygge og varme gennem ild.
Hvad koster en biopejs?
Biopejse fås i alle prisklasser og afhænger blandt andet af størrelsen. De mindre modeller fås til under 1000 kr., mens de større modeller kan koster fra omkring 15.000 helt op til 60.000 kr. Prisen afhænger desuden i høj grad også af, hvilke funktioner der skal være på biopejsen, og om den skal betjenes manuelt eller via fjernbetjening/app.
Foruden en investeringspris på biopejsen skal du desuden også huske at medregne omkostninger til bioethanol.
Hvordan installeres en biopejs?
Installationen af en biopejs er forholdsvis enkel, da den hverken kræver skorsten eller andre ventilationsrør. Dette betyder, at du sagtens selv kan stå for installationen. Vælger du en indbygnings biopejs kan installationen dog være lidt mere omfattende, og det kan derfor være en god idé at konsultere en professionel fagmand, så du er sikret, at biopejsen er monteret korrekt og sikkert.