Fordele og ulemper ved at vælge en stålskorsten

Overvejer du at investere i en brændeovn, som hele familien kan samles om, og som kan tilføre masser af hygge og varme på de kolde dage, skal du også forholde dig til, hvilken skorsten du skal have. En brændeovn kan ikke fungere uden en skorsten, og derfor er det nødvendigt, at du også investere i en skorsten, hvis ikke du allerede har en.

I stedet for at gå i gang med at etablere en muret skorsten, hvilket kan være en besværlig, langsommelig og omfattende proces, kan det være en mulighed at investere i en skorsten i stål. Stålskorstene er særligt en god idé, hvis du ikke har en eksisterende skorsten, da den er nemmere at etablere.

Herunder kan du blive klogere på, hvilke fordele og ulemper der er ved en skorsten i stål. Vi giver dig desuden en række gode tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal investere i en stålskorsten til din brændeovn.

Fordele og ulemper ved stålskorstene

Hus med staalskorsten

En stålskorsten er et godt alternativ til traditionelle, murede skorstene, og består af et indvendigt rør, isolering og udvendigt lag. Skorstenen er for det meste sammensat af flere forskellige dele, hvilket gør det muligt at designe skorstenen på forskellige måder. Herunder har vi beskrevet nogle af de væsentligste fordele og ulemper ved at vælge en stålskorsten.

Fordele:

  • Stålskorstene er fremstillet i stål, som er et stærkt og holdbart materiale med en lang levetid. Dette gør en skorsten i stål til et godt valg, hvis skorstenen skal holde i mange år.
  • Stålskorstene er billigere og nemmere at montere end murede skorstene og isokernskorstene.
  • Stålskorstene er mere fleksible end murede skorstene og isokernskorstene, hvilket gør, at du kan placere brændeovnen, der hvor du vil.

Ulemper:

  • Stålskorstene er ikke lige så modstandsdygtige overfor høje temperaturer som murede skorstene og isokernskorstene.
  • Stålskorstene er dyrere i forhold til materialer end isokernskorstene.
  • Stålskorstene er ikke ligeså æstetiske som murede skorstene og isokernskorstene, og passer derfor måske ikke til alle hustyper.

Der er således både fordele og ulemper ved stålskorstene. Hvorvidt du skal vælge en stålskorsten afhænger derfor også i høj grad af den brændeovn du vælger, og hvad dine præferencer er i forhold til skorstenen er.

Dette skal du være opmærksom på

Inden du går i gang med at investere i en skorsten i stål, er der nogle ting du bør være opmærksom på. For det første er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være nogle krav i lokalplanen, om at der ikke må monteres stålskorstene på husene i dit område. Her kan det således være en god idé at kontakte kommunen for at høre, om der er nogle regler i forhold til stålskorstene eller andre typer skorstene for boligerne i dit område.

En anden vigtig ting du skal være opmærksom på, inden du køber en stålskorsten, er om stålskorstenen kan modstå temperaturen fra den brændeovn du påtænker at købe. Stålskorstene kan som nævnt ikke tåle lige så høje temperaturer som murede skorstene og isokernskorstene, og derfor er det vigtigt at tjekke op på, at stålskorstenen kan tåle temperaturerne fra brændeovnen. Er det ikke tilfældet, risikerer du nemlig at skorstenen bliver overophedet, hvilket kan resultere i skader på isolering og rør samt utætheder.

Hos din brændeovnsforhandler kan du høre nærmere om, hvilken type skorsten der passer til den brændeovn, du gerne vil købe.