Derfor skal du undgå sulfater i din shampoo

Vi hører så meget om, at vi skal undgå parfume, parabener og silikoner i vores skønhedsprodukter. Der er endda kommet stort fokus på at undgå skadelige stoffer i solcremer. Men tænker du over, hvad der gemmer sig i din shampoo?

Resultatet af ingredienslisten kan hurtigt overraske dig, og hvis du gerne vil have en sund hovedbund og flot hår, bør du undgå shampoo med skrappe ingredienser.

Hvad er sulfater?

Måske har du aldrig nogensinde skænket det en tanke at kigge på bagsiden af dine hår- og plejeprodukter for at blive klogere på, hvad der er i dem. Eller måske har du kigget, men ved ikke præcist, hvad det er du bør undgå.

De fleste af os er vant til en shampoo som skummer dejlig meget op, og vi forbinder skummet med, at vores hår bliver grundig rent. Selvom håret bliver rent, har skummet ikke nogen virkning på håret andet end at skumme. Det er bl.a. sulfaterne i din shampoo der gør, at dit hår skummer.

Men hvad er sulfater egentlig for noget? Sulfater er sæbe, som findes i et utal af plejeprodukter, lige fra tandpasta til shampoo og kropsvask. Sulfaterne renser og fjerner fedt og olie, når det kommer i kontakt med vand, og derfor er de rigtig gode til rengøring.

Mange sulfater er desværre alt for skrappe til vores hovedbund og hår, fordi de fjerner alt olie og fedtstof fra hovedbunden, hvilket kan resultere i en tør og irriteret hovedbund. Det er primært sulfaterne Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat (SLES) som er de mest anvendte, men også de allerskrappeste af sulfaterne.

Disse sulfater skal du undgå

Hvis du gerne vil gøre noget godt for dit hår, er det en god idé at undgå de skrappe sulfater i din shampoo, så du ikke ender med at udtørre hovedbunden og gøre den irriteret. Det er bl.a. følgende sulfater du bør undgå:

  • Sodium Layryl/Myreth/Laureth Sulfat
  • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
  • TEA-dodecylbenzenesulfonat
  • ATEA Lauryl Sulfat
  • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
  • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat
  • Sodium Alkylbenzene Sulfonat

Ovenstående sulfater er dem, der er skrappest og derfor også dem, du bør undgå. Sulfaterne er dog ikke skadelige for dig eller dit helbred, men er blot ikke gode for din hovedbund og hår, fordi de renser alt for effektivt ift., hvad der er godt for håret. Samtidig er de heller ikke gode for miljøet.

Selvom der er mange sulfater, som ikke er gode for dig, findes der også sulfater, som er milde og rigtig gode i plejeprodukter. Disse er bl.a. udvundet fra kokosnødder og hedder Sodium Coco Sulfate.

Derfor skal du undgå SLS sulfater

Der er flere grunde til, at du bør smide din shampoo med sulfater ud og benytte dig af en sulfatfri shampoo i stedet.

Krøller

Hvis du har krøller, kan det være en god idé at skifte over til en sulfatfri shampoo, fordi krøllerne har godt af fugt. Det får de ikke af, at du bruger en SLS shampoo, fordi disse fjerner alt fedt og olie fra håret. En sulfatfri shampoo giver ikke kruset hår på samme måde som en SLS shampoo gør.

Tør hovedbund og tørt hår

Hvis du døjer med tør hovedbund og/eller tørt hår, kan det måske skyldes, at du bruger en shampoo med SLS i. Skifter du over til en sulfatfri shampoo vil du opleve, at shampooen er mildere mod dit hår og hovedbund, og du får derfor ikke en tør og irriteret hovedbund eller tørt og trist hår, der mangler fugt, fordi en sulfatfri shampoo holder på fugten i håret.

Knækket og skadet hår

Hvis du oplever, at dit hår knækker og er ødelagt, kan det skyldes, at du har en masse restprodukt siddende i håret, som gør, at det nemmere bliver ødelagt og spalter. Bruger du en sulfatfri shampoo, kan du opnå et sundere hår uden produktrester.

Miljøet

Sidst, men ikke mindst er de skrappe SLS ikke ret gode for miljøet, fordi de forurener. Derfor kan du med god grund skifte til en mildere, og mere miljøvenlig shampoo ved at vælge en uden sulfater.

Vælg shampoo og balsam med omtanke

Selvom det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de mange ingredienser, du helst skal undgå, har det danske mærke Rudolph Care gjort det nemt for dig. De har nemlig produceret en række shampoo og balsam, som er svanemærkede og eco certificeret, så de både er skånsomme mod miljøet og mod dit hår. De indeholder hverken silikoner, parabener eller nogle af de skadelige sulfater, som er på listen. De indeholder derimod det milde sulfat Sodium Coco-Sulfate, og de er derfor ideelle til at passe godt på håret.