De gode egenskaber ved D vitamin – Derfor er det vigtigt for børn og voksne

Får du og dine børn tilstrækkeligt med D vitamin? I efterårs- og vintermånederne er der mange, der ikke får tilstrækkeligt med D vitamin, og som følge deraf har et lavt niveau af vitaminet i kroppen. Det skyldes, at solens stråler er en af de primære kilder til D vitamin.

I efteråret og om vinteren bliver dagene kortere, og solen er ikke ligeså meget fremme, hvilket kan gøre det svært at optage D vitamin i vinterhalvåret. Her kan det derfor være nødvendigt at spise en masse fede fisk, kød, mælk, æg og ost, som også indeholder D vitamin. Alternativt kan man kan vælge at supplere med kosttilskud.

Mangel på D vitamin kan nemlig være problematisk, og det er derfor vigtigt at få nok med D vitamin. Herunder kan du læse mere om, hvad D vitamin er godt for, og hvorfor det er vigtigt for kroppen at få nok af dette fedtopløselige vitamin.

Hvad er D vitamin godt for?

D vitamin er vigtigt for kroppen, og har flere forskellige funktioner. For det første spiller D vitamin en væsentlig rolle for optagelsen og omsætningen af calcium (kalk) i knoglerne og i blodet. Kalk er blandt andet vigtigt for vedligeholdelsen af knogler og tænder, og er med til at sikre en normal muskelfunktion. D vitamin bidrager på den måde til normale knogler, tænder og muskler.

Vitamin D bidrager derudover til en normal celleudvikling og et normalt immunsystem. Det er således et vigtigt vitamin for både børn og voksne.

Hos børn spiller D vitamin en rolle allerede i fosterstadiet, hvor fosteret begynder at danne knogler. Derudover er D vitamin også særligt vigtigt, når barnet er spæd, i småbørnsalderen samt i puberteten. I disse tre stadier sker der nemlig en stor knoglevækst, hvor D vitamin indgår som en særlig vigtig del af processen.

Hos voksne kan D vitamin være med til at styrke både knoglerne og musklerne, og kan samtidig være med til at forebygge knogleskørhed, når man bliver ældre.

D vitamins egenskaber

Konsekvenser ved mangel på D vitamin

Mangel på D vitamin kan have forskellige konsekvenser for børn og voksne. Hos spædbørn kan D vitaminmangel medføre forstyrrelser i knogletilvæksten, hvormed barnet kan få fortykkelse af håndled, kranieblødhed og ribbensbrusk. I småbørnsalderen kan D vitaminmangel medføre rygskævhed, forsnævringer i bækkenet eller krumme ben, fordi knoglerne bliver belastet.

Hos voksne kan mangel på D vitamin medføre svage muskler, smerter i muskler og knogler samt besvær ved at rejse sig. D vitaminmangel kan desuden øge risikoen for knogleskørhed.

Det er dog først efter længere tids mangel på D vitamin samt i svære tilfælde, at disse symptomer opstår. Alligevel er det vigtigt at sørge for at kroppen får tilstrækkeligt med D vitamin – både på grund af de gode og vigtige egenskaber, som D vitamin har, og fordi mangel på D vitamin i svære tilfælde kan give sundhedsmæssige konsekvenser.

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor også, at både børn og voksne får tilskud med 10 µg D vitamin dagligt i vinterhalvåret, hvor muligheden for at få D vitamin gennem soleksponering ikke er så stor. Spædbørn kan få D vitamin som D-dråber, mens småbørn og voksne kan få D vitamin gennem tabletkosttilskud.

Børn og voksne der er mørke i huden anbefales at tage 10 µg D vitamin dagligt hele året. Gravide bør tage det samme tilskud gennem hele graviditeten.