Sommeren er lige rundt om hjørnet, og det er lig med sol, D-vitamin, lækker sommerkulør og solcreme. Vi ved nemlig alle sammen godt, at solcreme er et fornuftigt valg, hvis vi vil passe på vores krop og hud i mange år endnu.
En solcreme er beregnet til at beskytte dig mod solens skadelige stråler. Hvis du smører dig godt nok ind, vil du dermed også minimere risikoen for at blive solskoldet og få hudkræft og andre solskader.
Det kan være svært at overskue, hvad de forskellige solcremer faktisk indeholder. Rigtig mange solcremer er lavet med enten fysiske eller kemiske solfiltre eller en kombination af disse. Men hvilken skal du så helst vælge? Og hvad fungerer bedst? Læs mere her, og bliv klogere på, hvad forskellen på de to solfiltre er.
Fysiske solfiltre
Et fysisk solfilter betegnes også ofte som mineralsk solfilter. Du har sikkert prøvet at have en solcreme, som gjorde din krop og ansigt helt hvidt, og hvor du måske havde svært ved at fordele det ordentligt rundt på kroppen. Dette er kendetegnet ved et fysisk solfilter. Det fysiske solfilter beskytter huden ved at lægge sig ovenpå denne i et lag, hvorefter det reflekterer solens stråler. Du kan derfor opleve, at disse filtre er lidt sværere at smøre ud, samt giver dig et hvidt skær på huden.
Der findes kun to forskellige fysiske solfiltre; titaniumdioxid og zinkdioxid. Begge kommer fra naturlige mineraler i jorden. Titaniumdioxid er det mest anvendte fysiske solfilter, og det er bl.a. også blevet lavet i nanoform for at undgå den hvide hinde, som filtret normalvis giver huden.
Kemiske solfiltre
Et kemisk solfilter er, som navnet antyder, kemiske stoffer, som trænger ind i hudens øverste lag. Filteret fungerer ved at absorbere solens stråler, inden de skadelige stråler når længere ned i huden. Modsat de fysiske filtre, er de kemiske filtre ikke nogen du kan se, når du påfører dem. De er derfor meget anvendt og populære i mange solcremer og kosmetikprodukter.
Der har været rigtig meget debat og diskussion om de kemiske solfiltre, da mange af dem der benyttes, er mistænkt for at være skadelige for os og vores miljø. De mest omdiskuterede og mistænkte hormonforstyrrende solfiltre er:
- Octocrylene
- Benzophenone-3
- Ethylhexyl Methoxycinnamate
Der findes dog heldigvis også mange andre kemiske solfiltre, som ikke er hormonforstyrrende og dermed godkendt af Svanemærket. På Miljøstyrelsens hjemmeside finder du en liste over godkendte kemiske solfiltre, samt en liste over de filtre, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Hvilket solfilter skal du vælge?
De to typer af solfiltre har hver deres egenskaber, og der er umiddelbart ikke noget filter, der er bedre end det andet. Det hele handler om dine præferencer, og hvad du kan tåle. Foretrækker du, at din solcreme kan ses, så du ved, hvor meget du har smurt på kroppen og i ansigtet, skal du vælge solcremer med fysiske solfiltre. Det er samtidig også de filtre som ikke giver nogen former for allergi. De er derfor også særdeles velegnet til dig, som oplever sarte og våde øjne i forbindelse med andre solcremer.
Hvis du gerne vil have en solcreme som er lettere at påføre, og ikke giver et hvidt skær, skal du gå efter solcremer med kemiske solfiltre. Vær dog opmærksom på at gå udenom de stoffer, som kan være allergifremkaldene. Her kan du bl.a. se efter Svanemærket eller den blå krans fra Astma og Allergiforbundet, som har høje krav til indholdet af solfiltre i solcremer.